Κόσμος

Μια τεράστια …. ηλεκτρική σκούπα που «ρουφά» το νέφος των πόλεων φτιάχτηκε στην Ολλανδία

Η αρχιτεκτονική, η μηχανική και το design εξελίσσονται ραγδαία, ενώ, παράλληλα, φαίνεται να στρέφονται στην προστασία του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, αρκετά μηχανήματα έχουν κατασκευαστεί τους τελευταίους μήνες με στόχο να μειώσουν το νέφος και να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

Η πιο καινοτόμα ιδέα, ωστόσο, έρχεται από την Ολλανδία και ανήκει στον αρχιτέκτονα Daan Roosegaarde.

Στο Ρότερνταμ, λοιπόν, κατασκευάστηκε το «Smog Free Tower», ένας πύργος, ο οποίος, αν τοποθετηθεί σε αστικές περιοχές με μολυσμένη ατμόσφαιρα, έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει τον αέρα. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα είδος … τεράστιας ηλεκτρικής σκούπας που «καταπίνει» το νέφος.

Πώς, όμως λειτουργεί;

Ουσιαστικά, το «Smog Free Tower» περιέχει ένα σύστημα που συγκεντρώνει και απομονώνει τη σκόνη και τα άλλα βλαβερά συστατικά που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια, αυτά στερεοποιούνται και σχηματίζουν μικρές ανακυκλώσιμες πέτρες, καθεμία από τις οποίες περιέχουν τη μόλυνση περίπου … 1.000 κυβικών μέτρων!

Κι έτσι, αφού το μηχάνημα «ρουφήξει» τον αέρα και τον καθαρίσει, τον ξαναβγάζει κατά 75% καθαρότερο.

Ο πύργος έχει ύψος 7 μέτρων και πλάτος 3,5 μέτρων και ρουφά 30.000 κυβικά μέτρα αέρα κάθε ώρα. Με άλλα λόγια, σε μια μέρα μπορεί να καθαρίσει τον αέρα ενός αστικού πάρκου μετρίου μεγέθους. Παράλληλα,δεδομένου ότι λειτουργεί με αιολική ενέργεια, έχει ελάχιστες δαπάνες.

Το πρώτο τέτοιο μηχάνημα έκανε την εμφάνισή του πριν από λίγες μέρες στους δρόμους του Ρότερνταμ, πόλη που είναι γνωστή για τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης.

Παραγγελίες για το συγκεκριμένο πύργο, πάντως, έχουν γίνει και από το Πεκίνο. Μόνο που εκεί ζήτησαν «ηλεκτρικές σκούπες» που να τραβούν ακόμα περισσότερο νέφος.

2

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com