Πώς θα φτιάξεις το τέλειο password; Ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συμβουλεύουν
Σύμφωνα με έρευνες, οι χάκερ σήμερα σπάνε … 8 εκατομμύρια password ανά δευτερόλεπτο! Έτσι, μπορούν να έχουν πρόσβαση στο μέιλ μας, στις σελίδες μας στα social media και σε τραπεζικούς λογαριασμούς μας πολύ εύκολα. Κανένας, επομένως, δεν είναι ασφαλής.
Τι πρέπει να κάνουμε για αυτό; Κατ’ αρχάς, να ελέγξουμε πόσο ασφαλή είναι τα password που ήδη χρησιμοποιούμε και, σε περίπτωση που δεν είναι, να τα αλλάξουμε με τον κατάλληλο τρόπο.
Ας δούμε 7 απλά βήματα με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε password εύκολα για να θυμόμαστε, αλλά δύσκολα για να τα βρει ένας χάκερ.
1) Κάνουμε το password μακροσκελές.
Οι υπεύθυνοι ασφαλείας συμβουλεύουν ότι το password πρέπει να έχει τουλάχιστον 12-14 χαρακτήρες. Για παράδειγμα, ένα password με 14 χαρακτήρες, θα χρειαστεί 811 δοκιμές για να σπάσει. Τα περισσότερα ψηφία, λοιπόν, μας παρέχουν προστασία. Ακόμα κι ένα password 8 χαρακτήρων μπορεί να βρεθεί σε λίγες ώρες. Ωστόσο, ελάχιστοι χρήστες επιλέγουν περισσότερους γιατί είναι δύσκολο να τους θυμηθούν. Τι κάνουμε, λοιπόν;
2) Επιλέγουμε φράση και όχι λέξη.
Παρόλο που το password «Panepistimio» μπορεί να σπάσει αμέσως, το «Parakolouthota mathimatastopanepistimio» μπορεί να σπάσει σε δύο χρόνια και το «Kathemeraparakolouthotamathimaatstopanepistimio» χρειάζεται … εκατομμύρια χρόνια. Οπότε, μια φράση από μια αγαπημένη ταινία, ένας στίχος από ένα ποίημα, η μια … θρυλική ατάκα των παιδιών μας, είναι πολύ εύκολο να τη θυμόμαστε, αλλά πολύ δύσκολο να παραβιαστεί.
3) Τσεκάρουμε τo password που ήδη χρησιμοποιούμε.
Η πιο αφελής επιλογή είναι να χρησιμοποιούμε ως κωδικό πρόσβασης μία μόνο λέξη. Οι επιθέσεις που γίνονται «με τη μέθοδο του λεξικού», όπως ονομάζονται, ελέγχουν κάθε λέξης της γλώσσας με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Κι, έτσι τα συγκεκριμένα password είναι από τα πρώτα που εντοπίζονται. Επιπλέον, αν προσθέσουμε στο τέλος της συγκεκριμένης λέξης έναν ή δύο αριθμούς, ίσως δυσκολέψει λίγο τους χάκερ, εφόσον θα τους πάρει περίπου 4 μέρες να το βρουν. Και πάλι, όμως, δεν αρεκεί.
4) Χρησιμοποιούμε παραλλαγές του ίδιου password σε διαφορετικά σάιτ.
Είναι δύσκολο να θυμόμαστε διαφορετικά password για το μέιλ μας, τα social media, τους τραπεζικούς λογαριασμούς και όλες τις άλλες διαδικτυακές σελίδες που χρησιμοποιούμε. Από την άλλη, για λόγους ασφαλείας, είναι ωφέλιμο να χρησιμοποιούμε διαφορετικό σε καθένα. Μπορούμε, λοιπόν, να χρησιμοποιούμε μικρές παραλλαγές του.
5) Είμαστε … καχύποπτοι με τους «εδικούς χαρακτήρες»
Πολλοί χρήστες αντικαθιστούν το «a» με «@» ή το «i» με «1». Αυτό, όμως, οι χάκερ το γνωρίζουν, οπότε είναι καλό να το αποφεύγουμε.
6) Δεν χρησιμοποιούμε λέξεις ή φράσεις, τις οποίες φανερώνουμε στα social media.
Π.χ. δεν βάζουμε το όνομα του κατοικιδίου μας και στη συνέχεια το αναφέρουμε στο Facebook. Οι χάκερ ψάχνουν για προσωπικές πληροφορίες μας και μετά ερευνούν αν τις έχουμε χρησιμοποιήσει ως password.
7) Γράφουμε το password σε χαρτί.
Αν επιλέξουμε ένα μακροσκελές και δύσκολο password και ανησυχούμε μήπως κάποια στιγμή το ξεχάσουμε, μπορούμε να το γράψουμε σε ένα χαρτί και να το κρατήσουμε φυλαγμένο σε ένα ασφαλές σημείο του σπιτιού μας, π.χ. σε ένα κλειδωμένο συρτάρι. Είναι ασφαλέστερο από το να το αποθηκεύσουμε στον υπολογιστή μας.