Νέα

Lockdown: Γιορτές με ανοιχτά τα κομμωτήρια και κλειστά τα καταστήματα

Η ώρα των οριστικών αποφάσεων για το λιανεμπόριο και γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα καταστήματα μέσα στις γιορτές έφτασε.

Στις 11 το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης θα προχωρήσουν στις σχετικές ανακοινώσεις και το ενδιαφέρον είναι πως τα εμπορικά καταστήματα – κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών – θα παραμείνουν τελικώς κλειστά.

Κλειστά τα καταστήματα

Για την ακρίβεια, θα ισχύσει το σύστημα click away, δηλαδή οι πελάτες θα παραγγέλνουν ηλεκτρονικά και θα δίνουν εν συνεχεία ραντεβού στο κατάστημα για να παραλάβουν τα προϊόντα που αγόρασαν.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θ’ αποφεύγεται ο συνωστισμός, ο οποίος, με το παράδειγμα των εικόνων από το Λονδίνο, «τρόμαξε» ειδικούς και κυβέρνηση, αφού οι επιδημιολογικοί δείκτες παρουσιάζουν μεν μια βελτίωση τις τελευταίες ημέρες, αλλά παραμένουν σε όρια συναγερμού σε αρκετές πειροχές της χώρας.

Ανοίγουν βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια

Έτσι, την προσεχή Δευτέρα (14/12) θ’ ανοίξουν κανονικά μόνο τα βιβλιοπωλεία, αλλά και τα κομμωτήρια και κουρεία, τα οποία θα λειτουργούν με ραντεβού και συγκεκριμένο χρόνο παραμονής των πελατών σε αυτά, ούτως ώστε και σ’ αυτή την περίπτωση να εξασφαλίζεται υγειονομική ασφάλεια. Εξυπακούεται δε πως σε όλες τις περιπτώσεις θα ισχύει αποστολή SMS στο 13033 (κωδικός 2), ενώ η υποχρέωση αποστολής μηνυμάτων θα παραμείνει και μέσα στις γιορτές για όλες τις μετακινήσεις.

Ειδικά γι’ αυτές, απομένει ν’ αποσαφηνιστεί πώς θα γίνει πράξη η εξαγγελία για «Χριστούγεννα με την οικογένειά μας και μία ακόμη» και ανώτατο όριο τα εννέα άτομα σε κάθε σπίτι, καθώς οι συγκεντρώσεις σε σπίτια είναι αυτές που προβληματίζουν την κυβέρνηση, δεδομένου του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου και της πίεσης στο σύστημα υγείας που παραμένει ισχυρή. Ανοιχτό παραμένει, εξάλλου, το ζήτημα της παράτασης του ωραρίου για την «ελεύθερη» κυκλοφορία, ήτοι να ισχύει η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας αργότερα από τις 9 το βράδυ (π.χ. από τις 11). Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Άνοιγμα των Εκκλησιών

Τέλος, αναφορικά με τις εκκλησίες, εξακολουθεί ν’ αναζητείται η χρυσή τομή. Δηλαδή, να μην παραμείνουν οι ναοί ερμητικά κλειστοί και οι λειτουργίες να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών όπως το Πάσχα, αλλά και να μην εμφανιστούν φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα μπορούσαν ν’ αποβούν καταστροφικά για τη δημόσια υγεία. Επίσης, εξετάζεται η χαλάρωση της καραντίνας των 10 ημερών που θα ισχύσει για όσους έρχονται από το εξωτερικό από τις 18 Δεκεμβρίου (σ.σ.: πιθανότατα θα οριστεί στις 5 ημέρες).

Σημειώνεται πως οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα της αγοράς θ’ αφορούν την περίοδο έως τις 7 Ιανουαρίου, ενώ το lockdown τυπικά θα παραταθεί για μία εβδομάδα ακόμη, δηλαδή έως τις 21 Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μετά από αυτή την ημερομηνία, με δεδομένη την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και τα SMS στο 13033, αλλά και τα κλειστά καταστήματα, την εστίαση, την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση κτλ. η χώρα θα εξακολουθήσει να είναι ουσιαστικά σε lockdown, παρά τους πιο χαλαρούς κανόνες που θα ισχύουν.

newsit.gr

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com