Νέα

Ο Ξιαρχό και οι influencers του τίποτα: ανούσια «πρότυπα» των social media

Ποιος είναι ο Ξιαρχό; Χορευτής και influencer (αυτή η μάστιγα!) λέει… Πήγε σε ένα εστιατόριο και δεν είχε κάτι άλλο να κάνει από το να σχολιάζει αρνητικά τα κιλά μιας κοπέλας που καθόταν σε διπλανό τραπέζι και τα ρούχα που επέλεξε να φορέσει. Mια κοπέλα που βγήκε απλά για να διασκεδάσει, και από το πουθενά της ήρθε ο εξευτελισμός και η διαπόμπευση.

«Οταν ήμουν παιδί, άκουγα ένα πράγμα συνέχεια. Οτι όταν είσαι παχύς, δεν φοράς οριζόντια ρίγα. Κοιτάξτε» λέει ο Ξιαρχό, ο οποίος έπειτα γυρνάει την κάμερα προς την κοπέλα και καταγράφει τις κινήσεις της, χωρίς, φυσικά, την άδειά της. Και κατόπιν δημοσιεύει το βίντεο για να κάνει bullying και body shaming. Ο τύπος ήταν περήφανος λες και είχε κάνει κάποιο κατόρθωμα και πρόκειται ξεκάθαρα για κακοποιητική συμπεριφορά.

Δηλαδή πάει κάποιος σε ένα εστιατόριο και απο το διπλανό τραπέζι κάποιος τον μαγνητοσκοπεί και  ανεβάζει την εικόνα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χλευάζοντας τον κι όλο αυτό είναι χωρίς συνέπειες; Μετά το σάλο που προκλήθηκε με την ανάρτηση και όσα λέει πρέπει η γυναίκα αυτή να του κάνει μια ωραιότατη μήνυση να το ευχαριστηθεί η ψυχούλα της. Και στο δικαστήριο να πάει φορώντας τη μπλούζα με τις ρίγες.

O τύπος αυτός, ο οποίος αν έχω καταλάβει σωστά έγινε ευρύτερα γνωστός λόγω της συμμετοχής του σε κάποιο ριάλιτι σόου, έχει περισσότερους από 50.000 ακολούθους στο instagram. Πρώτη απορία μου: ποιος είναι ο Τάσος Ξιαρχό για να τον ακολουθούν 50.000 άνθρωποι σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης; Είναι αυτοί που δίνουν, δεν θα γράψω το θάρρος, αλλά το θράσσος σε κάτι τέτοια τυπάκια που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι γουστάρουν επειδή είναι… διάσημοι. Τον Ξιαρχό εμείς τον «φτιάξαμε». Όπως και την κοπελίτσα που ήταν μαζί του και χασκογελούσε και κορόιδευε, επίσης, επειδή αυτή έχει κορμάρα και μπορεί να φορά και ρίγες κάθετες και οριζόντιες και ό,τι θέλει. Το… follow έχει μεγαλύτερη δύναμη από όση νομίζουμε.

Ποιος τον έκανε φίρμα αυτόν τον άνθρωπο και του έδωσε το «δικαίωμα» να συμπεριφέρεται έτσι; Ένας ανθιποσελέμπριτι που την… είδε σπουδαίος επειδή απέκτησε μια δημοσιότητα και κάποιοι, μάλλον όμοιοί του που τον έβγαλαν από την αφάνεια, τον ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σημεία των καιρών, δυστυχώς. Ο καθένας που αποκτά λίγη «διασημότητα» στα σόσιαλ μίντια νομίζει ότι είναι κάποιος.

Η νεαρή γυναίκα, με θάρρος του απέστειλε μήνυμα γράφοντας: «Ευχαριστώ για το σχόλιο ότι είμαι χοντρή και δεν θα έπρεπε να φοράω ρίγες. Την επόμενη φορά να με κάνεις και ταγκ μην είσαι μόνο εσύ ο σχολιαστής. Σε συγχωρώ γιατί ήσουν μεθυσμένος μαζί με την άλλη κοπέλα και προφανώς δεν έχεις όριο. Αν θες μπορώ να σου δώσω την μπλούζα που φορούσα σαν αδύνατος που είσαι να την φορέσεις και να την αναδείξεις καλύτερα από το χοντρό κορμί μου».

Είναι αυθόρμητος έγραψε μετά σε ένα μήνυμα απολογίας. Από πότε η καφρίλα και η αγένεια είναι αυθορμητισμός; Όταν ήταν παιδί δεν είχε ακούσει ότι δεν εκθέτουμε και δεν προσβάλλουμε ανθρώπους;

Διάβασα ότι ο ίδιος είχε πει στο παρελθόν ότι είχε βιώσει bullying όταν ήταν μικρός. Υποτίθεται οι άνθρωποι που έχουν υποστεί τέτοιες συμπεριφορές ξέρουν πόσο πολύ πονά η ψυχή στου με τέτοιες συμπεριφορές είτε για το σώμα σου είτε για τη σεξουαλικότητα σου είτε για το χρώμα του δέρματος σου.

Θυμόσαστε τι έγινε πριν από μερικούς μήνες με ένα 14χρονο κορίτσι που πέθανε μετά από γαστρική επέμβαση επειδή ήθελε να «πετάξει» τα παραπανίσια κιλά επειδή κάτι τυπάκια σαν αυτόν τον Ξιαρχό το κορόιδευαν;

Πόσα κορίτσια δεν έχουν ντραπεί να βγουν έξω για να μην πετύχουν τύπους σαν τον Ξιαρχό να σχολιάζουν τα σώματα, είτε έχουν περισσότερα είτε λιγότερα κιλά από το «φυσιολογικό» και τα ρούχα τους; Διότι ο ρατσισμός της εμφάνισης είναι κοινωνικό φαινόμενο.

Μα αυτή είναι η κοινωνία μας. Ένα κομμάτι της, σίγουρα. Τους ανεχόμαστε. Επιβλήθηκαν και καθιερώθηκαν στις ζωές των νέων κυρίως ως πρότυπα ουδέτερα, ανούσια, απρόσωπα με ρηχές αξίες και ιδέες και κοινωνικό κανιβαλισμό.

Την αισθητική δεν την χαλούν οι γυναίκες με τα παραπανίσια κιλά που φορούν μπλούζες με οριζόντιες ρίγες, αλλά άτομα που κρίνουν συνανθρώπους, ανεγκέφαλοι, αγενείς, μικρόψυχοι χωρίς ίχνος σεβασμού και παιδεία. Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν ασχολιόμασταν όχι με το τί κάνουν οι άλλοι, αλλά με τη βελτίωση του εαυτου μας, αποβάλλοντας την τοξικότητα προς τους άλλους, την αμορφωσιά και την αγένεια.

Οσο συνεχίζουμε ως κοινωνία να κάνουμε διάσημους τέτοιους ανθρώπους, αυτά θα έχουμε…  Έχει έρθει η ώρα να μπει ένα τέλος στην ανοχή σε κάθε άνθρωπο που θεωρεί αστείο να ενοχλεί τους συνανθρώπους του για τα κιλα, τα μαλλιά, τα ρούχα ή την αναπηρία. Για οτιδήποτε!

sdna.gr

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com