Νέα

Ουίσκι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πιο διάσημο ποτό στον κόσμο!

Αναρωτήθηκες, ποτέ τι πραγματικά γνωρίζεις για ένα από τα πιο διάσημα ποτά στον κόσμο; Πώς και πότε δημιουργήθηκε; Ποια είναι η ιστορία του; Υπάρχουν κανόνες για το πώς να το πιεις; Και τελικά υπάρχουν διαφορές μεταξύ προελεύσεων;

Πολύ συχνά αυτές τις μέρες, δεν μπορούμε καν να αναγνωρίσουμε αυτό που πίνουμε, έτσι εάν πρόκειται να παραγγείλεις «οποιοδήποτε Glen» για να εντυπωσιάσεις τις κυρίες, είναι καλύτερο να μην το μπερδέψεις με το bourbon που παρήγγειλε ο φίλος σου. Έτσι, με αυτό τον ευγενή στόχο στο μυαλό, ορίστε ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζεις για το ουίσκι:

Γνωρίζοντας ότι η απόσταξη είναι πολύ παλιά ιστορία, υπολογίζουμε ότι η παραγωγή του ουίσκι ξεκίνησε περίπου τον 12ο με 13ο αιώνα, στα μοναστήρια της Ιρλανδίας. Παρόλα αυτά, την πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στο σκωτσέζικο ουίσκι τη συναντάμε σε έγγραφο του αρχείου φορολογίας και κρατικών δαπανών του Βασιλικού Υπουργείου Οικονομικών από το 1494, με το οποίο ο Βασιλιάς Ιάκωβος IV της Σκωτίας διέταξε να σταλεί βύνη στον μοναχό John Cor για να φτιάξει “aqua vitae”. Ο συγκεκριμένος όρος μεταφράζεται σαν “νερό της ζωής”, δεδομένου ότι μέχρι τότε χρησιμοποιούταν για φαρμακευτικό σκοπό, ενώ στα κέλτικα μεταφράζεται σαν “uisge beatha”, από όπου προέκυψε η τελική ονομασία “Ουίσκι”.

Το ουίσκι είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει πολλά είδη. Κάθε περιοχή/χώρα που παράγει ουίσκι έχει τους δικούς της κανόνες και για το υγρό αυτό ώστε να θεωρείται επίσημο – για να ξεχωρίζουν.

Το ουίσκι, με τον απλούστερο όρο, αποτελείται από νερό, σιτάρι και μαγιά (αν προσθέσεις τον λυκίσκο σε αυτά τα τρία, θα πάρεις τη μπύρα) και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια. Ο τρόπος που χρησιμοποιείς και περιεργάζεσαι αυτά τα υλικά είναι που κάνει και όλες τις διαφορετικές ποικιλίες.

Οι τέσσερις βασικοί τύποι ουίσκι είναι το Ιρλανδέζικο, το Σκωτσέζικο, το Αμερικάνικο και το Καναδέζικο. Οι Σκωτσέζοι το προφέρουν – και γράφουν – “whisky”, ενώ οι Ιρλανδοί το αποκαλούν “whiskey”, με ένα επιπλέον “e”. Η διαφορά στην προφορά πηγάζει από τη μετάφραση της λέξης από τη Σκωτική και Ιρλανδέζικη Γαελική γλώσσα. Το “e” ταξίδεψε στις Η.Π.Α. από τους Ιρλανδούς μετανάστες κατά το 1700 και από τότε τα αμερικάνικα ουίσκι γράφονται “whiskey”

Irish Wiskey

Αποσταγμένο τρεις φορές. Χρησιμοποιεί καθαρή βύνη κριθαριού και σιταριού. Έχει ηλικία ωρίμασης τουλάχιστον τρία χρόνια σε δρύινα βαρέλια.

Scotch or Scottish Whisky

Αποσταγμένο δύο φορές. Χρησιμοποιεί επίσης το κριθάρι, το οποίο ξηραίνεται πάνω από φωτιά τύρφης, δίνοντας στο ουίσκι αυτό την χαρακτηριστική καπνιστή του γεύση. Έχει ηλικία ωρίμασης τουλάχιστον δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια.

American Whiskey

Φτιαγμένο από ένα πολτό δημητριακών. Ωριμάζει για τουλάχιστον δύο χρόνια σε απανθρακωμένα, αχρησιμοποίητα βαρέλια βελανιδιάς.

Canadian Whisky

Χρησιμοποιεί τουλάχιστον 51% βύνη σίκαλης. Ωριμάζει για τουλάχιστον τρία έτη σε δρύινα βαρέλια.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Το ουίσκι σταματάει να ωριμάζει από την στιγμή που εμφιαλώνεται, για αυτό δεν πρόκειται να γίνει «καλύτερο» με την πάροδο του χρόνου.

Ένα κλειστό μπουκάλι μπορεί να διατηρηθεί για πάνω από 100 χρόνια και θα εξακολουθεί να είναι καλό.

Ένα ανοιχτό μπουκάλι είναι “εντάξει” για πέντε χρόνια.

Τα δρύινα βαρέλια δίνουν στο ουίσκι το καραμελέ του χρώμα.

Το ουίσκι παίρνει το 60% της γεύσης του από τον τύπο βαρελιού που χρησιμοποιείται κατά την ωρίμανση.

Το Bourbon είναι ένα Αμερικάνικο ουίσκι που παράγεται από τουλάχιστον 51% καλαμπόκι. Δεν παρασκευάζεται πλέον μόνο στο Bourbon του Kentucky, αλλά το 90% προέρχεται από εκεί.

Ο λόγος που το Jack Daniels δεν θεωρείται bourbon είναι επειδή το φιλτράρουν μέσα από άνθρακα ζάχαρης-σφενδάμου πριν από την ωρίμαση.

Όλα παίζουν ρόλο όταν θέλεις να απολαύσεις στο maximum αυτό το υπέροχο απόσταγμα που βρέθηκε στα χέρια σου! Η επίσημη μεζούρα ποτού είναι τα 25 ml, κάτι που στην Ελλάδα βέβαια δεν ισχύει, μια και συνήθως σερβίρουν 50 ml.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η προσθήκη νερού ή πάγου είναι ιεροσυλία, όλα έχουν να κάνουν με την γεύση. Ένα άτομο μπορεί να προτιμάει το ουίσκι του σκέτο, αλλά μια μικρή ποσότητα νερού ή πάγου θα αναδείξει τις πιο λεπτές αποχρώσεις και γεύσεις. Δοκίμασε το… απλά μείνε μακριά από τις αναμείξεις. Είσαι άνδρας πλέον.

perpetual.gr

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com