Νέα

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά για lockdown και εμπορικά καταστήματα – Τι θα γίνει με το click away

Είναι οριστικό: Κανονικά θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές.

Παρά το γεγονός ότι στην επιτροπή των ειδικών υπήρξαν και πάλι διαφορετικές απόψεις, η πλειοψηφία επιβεβαίωσε την απόφαση που είχε ληφθεί στις αρχές της εβδομάδας. Μια απόφαση που αιφνιδιαστικά τέθηκε εν αμφιβόλω με αφορμή δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που προκάλεσαν μεν σύγχυση, αλλά απλώς επισήμαναν το αυτονόητο: ότι, δηλαδή, τα επιδημιολογικά δεδομένα αποτελούν «κλειδί» για όλες τις εισηγήσεις των ειδικών και πολλώ δε μάλλον για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θ’ αποτελέσουν οδηγό για τους ειδικούς και ως προς την εισήγησή τους για την επαναλειτουργία ή όχι των εμπορικών καταστημάτων επίσης από την ερχόμενη Δευτέρα. Η σχετική εισήγηση αναμένεται σήμερα και οι αποφάσεις πιθανότατα θ’ ανακοινωθούν στην απογευματινή τακτική ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Δεν αποκλείεται, όμως, να ληφθούν αποφάσεις και εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς οι ημέρες των εορτών οδήγησαν σε μικρότερο αριθμό τεστ κι άρα τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων 24ωρων δεν είναι ξεκάθαρα.

Ελάχιστες πιθανότητες για χαλάρωση των περιορισμών

Επιπλέον, η κινητικότητα που θα υπάρξει από τη Δευτέρα με το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που θα ληφθεί υπόψη σχετικά με τις αποφάσεις για το εμπόριο – το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπεται να λειτουργήσει ξανά με τη μορφή του click away και όχι ελεύθερα.

Εντός των επομένων ωρών θα πρέπει, εξάλλου, ν’ αποφασιστεί εν συνόλω εάν θα επιστρέψουμε από τη Δευτέρα στο προηγούμενο καθεστώς του lockdown – αφού τα περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και άρση των περιορισμών φαντάζουν απειροελάχιστα με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα – ή το οριζόντιο lockdown που επιβλήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο θα συνεχιστεί.

Ιδιαίτερη αξία έχει πάντως η… προειδοποίηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη ότι είναι ενδεχόμενο να επιβληθούν αιφνιδιαστικά νέα μέτρα.

Ανησυχητική είναι η αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στο ιικό φορτίο της Αττικής, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ σε ολόκληρη την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι υψηλή, παρά το γεγονός ότι η μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων συνεχίζεται και δη με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, χθες ανακοινώθηκε ότι οι διασωληνωμένοι είναι 391 αντί 399 προχθές.

Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, τα επόμενα 24ωρα ο αριθμός των κρουσμάτων και ο δείκτης θετικότητας αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θ’ αποτυπωθούν πλήρως οι συνέπειες της εορταστικής περιόδου. Και σ’ αυτό ακριβώς αποσκοπεί το οριζόντιο lockdown της τρέχουσας εβδομάδας: να μπει ένα φρένο σ’ αυτή την αύξηση και να μην μετατραπεί ένα τρίτο, καταστροφικό κύμα του ιού.

Στοιχείο θετικό κι ενθαρρυντικό για την εξέλιξη της πανδημίας συνιστούν πάντως τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι στο δείκτη θετικότητας όλες οι περιοχές της χώρας πλην της Κοζάνης και της Πέλλας βρίσκονται στο κίτρινο ή ακόμη και στο πράσινο, όπως είναι περιοχές της Ηπείρου και της Κρήτης.

 

  • newsit.gr
Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com