Νέα

Όλα δείχνουν παράταση του lockdown έως τις 14/12 – Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις

Θέμα χρόνου είναι οι τελικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, καθώς κρίθηκε πως η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων ακολουθεί βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες.

Έτσι, η ανακοίνωση της παράτασης των περιοριστικών μέτρων θα γίνει το αργότερο έως αύριο, είτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα είτε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Άγνωστο παραμένει ακόμη εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θ’ απευθύνει αύριο ή την επόμενη εβδομάδα μήνυμα στους πολίτες, στο οποίο θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» για τη σταδιακή άρση των περιορισμών και την πορεία ως το εμβόλιο, το οποίο όλα δείχνουν πως θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα έως τα τέλη του έτους και ο εμβολιασμός θα μπορέσει να ξεκινήσει από τις ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς το αργότερο εντός του Ιανουαρίου.

Όπως έγραψε και νωρίτερα το newsit.gr, στο Μαξίμου επικρατεί η άποψη πως μόνον αφού αποτυπωθεί πρώτα η βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα και τα κρούσματα υποχωρήσουν θα μπορέσουν τότε να προχωρήσουν σε αποφάσεις και ανακοινώσεις. Ο λόγος είναι πως ξορκίζουν ένα τρίτο κύμα της πανδημίας που θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την πίεση στο σύστημα υγείας και παράλληλα θα οδηγούσε νομοτελειακά σε ένα νέο, τρίτο κατά σειρά lockdown.

Στίγμα των προθέσεών του, αλλά και των δύσκολων αποφάσεων που καλείται να λάβει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά έδωσε ο πρωθυπουργός σε δύο παράλληλες εκδηλώσεις. Μιλώντας στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός τόνισε πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα πουν οι ειδικοί, ενώ νωρίτερα, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Columbia, αποκάλυψε πως τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση θα παραμείνουν κλειστά έως ότου έλθει το εμβόλιο. Ειδικά το τελευταίο, αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να «τραβήξει» το lockdown έως τη στιγμή που ένα ικανό μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί και απλώς θα αίρονται σταδιακά κάποιοι περιορισμοί αντί να εφαρμοστεί ένα συνολικό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, όπως έγινε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας το Μάιο.

Εάν πάντως η άρση των περιορισμών ξεκινήσει σταδιακά στις 14 Δεκεμβρίου και δεν χρειαστεί νέα παράταση του lockdown, τότε όλα δείχνουν πως τα πρώτα που θ’ ανοίξουν θα είναι τα μικρά και εποχικά καταστήματα του λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια. Τα σχολεία φαίνεται πως – όπως έγραψε και χθες το newsit.gr – πιθανότατα θα επαναλειτουργήσουν οριστικά μετά τις γιορτές, προκειμένου ν’ αποφευχθεί λόγω του ανοίγματος των καταστημάτων η «διπλή» κινητικότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνωστισμό.

Την ίδια στιγμή, παραμένει άγνωστο εάν και πότε θ’ ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, ενώ το άνοιγμα της εστίασης θεωρείται κάθε μέρα που περνά όλο και πιο απίθανο να συντελεστεί πριν από τα Χριστούγεννα. Προφανώς και το άνοιγμα κομμωτηρίων, εμπορικών καταστημάτων κτλ. θα γίνει με αυστηρούς όρους και υγειονομικούς κανόνες (ραντεβού, αποστάσεις, χρήση μάσκας κτλ.).’

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε και επισήμως, πριν από λίγη ώρα, ότι από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, καθώς και η πώλησή τους από τα  σούπερ μάρκετ.

Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com