Νέα

Αν σου μυρίζει έτσι ο καφές, μπορεί να έχεις COVID-19: Νέο σύμπτωμα κορονοϊού η παροσμία

Ο μόνος τρόπος για να ξεχωρίσετε την COVID-19 εκτός από τη γρίπη ή το κρυολόγημα είναι να κάνετε ένα τεστ κορονοϊού. Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα από τα συμπτώματα από μια νέα λοίμωξη από κοροναϊό, απαντώνται επίσης σε άλλες ασθένειες, ακόμη και στις πιο ασυνήθιστες.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο συμπτώματα που όλοι συσχετίζουν άμεσα με την COVID-19. Αυτά είναι η ξαφνική απώλεια μυρωδιάς (ανοσμία) και γεύσης (αγευσία). Τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται για τους περισσότερους ανθρώπους και η μυρωδιά και η γεύση επιστρέφουν μετά από λίγο. Ωστόσο, υπάρχει ένα διαφορετικό σύμπτωμα που σχετίζεται με την μυρωδιά και τη γεύση, το οποίο είναι εξίσου ενδεικτικό σημάδι της COVID-19.

Αυτό το σύμπτωμα είναι η παροσμία, δηλαδή η αδυναμία να οσφρίζεται ο ασθενής την σωστή μυρωδιά των τροφίμων και ποτών. Η παροσμία επηρεάζει επίσης την αίσθηση της γεύσης και το κάνει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Παροσμία: Ένα ακόμα σύμπτωμα της COVID-19

Η παροσμία μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με COVID-19 μετά από την ανοσμία, αναφέρει η Washington Post. Εάν η ξαφνική απώλεια μυρωδιάς και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη δεν σας έπεισαν ότι μπορεί να έχετε μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό, τότε το να σας έρχεται γεύση… λαδιού στο στόμα όταν πίνετε καφέ θα πρέπει σίγουρα να σας πείσει.

Μία 35χρονη γιατρός μολυσματικών ασθενειών σε πανεπιστήμιο της Ατλάντα πίστευε ότι είχε ξεπεράσει την COVID-19. Ο πυρετός, τα ρίγη και η σοβαρή κόπωση είχαν βελτιωθεί και οι αισθήσεις της μυρωδιάς και της γεύσης επέστρεφαν. Στη συνέχεια ήπιε μια γουλιά κόκκινο κρασί, αλλά αυτό είχε γεύση σαν… βενζίνη!

Επίσης το άρωμα μαγειρεμένου σκόρδου και κρεμμυδιών της έφερνε αναγούκα. Το κρέας άρχισε να μυρίζει σαν να είναι σάπιο και αναγκάστηκε να αλλάξει οδοντόκρεμα, αφού η γεύση της μύριζε πολύ άσχημα. Ακόμα και ο καφές της άρχισε να μυρίζει σαν βενζίνη.

Αυτή δεν είναι μια τόσο σπάνια περίπτωση, καθώς και άλλοι ασθενείς με COVID-19 πάσχουν από παροσμία. Μετά την μόλυνση, η μύτη μπορεί να αναγνωρίσει εσφαλμένα τις μυρωδιές διαφορετικών τροφίμων και ποτών.

Μια μελέτη από τον Ιούλιο ανέφερε ότι το 7% περίπου από 4.000 άτομα ανέφεραν προβλήματα με την όσφρηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν παροσμία κατά τη διάρκεια της μόλυνσης με COVID-19 μπορεί να είναι αρκετά υψηλός.

Δεν είναι σαφής η αιτία για την παροσμία λόγω COVID-19, αλλά οι επιστήμονες εικάζουν ότι επηρεάζεται ο νευρικός ιστός της μύτης. Συγκεκριμένα, οι νευρώνες των οσφρητικών υποδοχέων πρέπει να ανακάμψουν και να αναγεννηθούν προτού αποκατασταθεί η κανονική αίσθηση της όσφρησης.

«Κανονικά, μια μυρωδιά, ας πούμε η μυρωδιά του τριαντάφυλλου, διεγείρει 6 νευρώνες», είπε ο δρ. Donald Leopold. «Εάν έχετε κρυολόγημα που προκαλείται από ιό ή αν κολλήσετε κορονοϊό και έχουν πληγεί μερικοί από αυτούς τους νευρώνες, τότε δεν θα μπορεί ο εγκέφαλος να ‘μεταφράσει’ σωστά την οσμή από το τριαντάφυλλο. Έτσι αυτό θα σας μυρίζει σαν κάτι άλλο». Ο δρ. Leopold είναι καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στο Vermont Larner College of Medicine.

Παροσμία: Τι “τεστ” να κάνετε στο σπίτι

Δοκιμάστε να μυρίσετε διαφορετικές οσμές, όπως αιθέρια έλαια, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για 10-15 δευτερόλεπτα κάθε φορά και να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για εβδομάδες. Αρώματα όπως τριαντάφυλλο, λεμόνι, γαρύφαλλο και ευκάλυπτος χρησιμοποιούνται συνήθως στην εξάσκηση της οσμής.

Ένας απλός τρόπος για να εξαφανίσετε τις δυσάρεστες οσμές είναι να βουλώσετε τα ρουθούνια σας με βρεγμένες μπάλες από βαμβάκι κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Επίσης, το να πίνετε smoothies είναι μια άλλη στρατηγική που μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με επιστήμονες που μίλησαν στην The Post.

Πηγή: https://bgr.com

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com