Νέα

Κορονοϊός: Πού να κάτσεις σε ένα δωμάτιο για να μειώσεις την πιθανότητα να κολλήσεις

Στην αρχή, μόνο τα άτομα που κάθονται κοντά στην πηγή (δηλαδή στον ασθενή) διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, αλλά καθώς η ώρα παραμονής στον χώρο αυξάνεται, τα μικροσκοπικά αερολύματα μπορούν να εξαπλωθούν παντού. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι όλοι στο δωμάτιο αντιμετωπίζουν το ίδιο επίπεδο κινδύνου.

Τα περισσότερα τρέχοντα μοντέλα που περιγράφουν τον ρόλο του αερισμού στην τύχη των αερομεταφερόμενων μικροβίων σε ένα δωμάτιο υποθέτουν ότι ο αέρας είναι καλά αναμεμιγμένος, με τη συγκέντρωση σωματιδίων σε αυτόν να είναι ομοιόμορφη. Σε ένα κακώς αεριζόμενο δωμάτιο ή σε μικρό χώρο, αυτό πιθανότατα ισχύει. Σε αυτά τα σενάρια, ολόκληρο το δωμάτιο είναι μια περιοχή υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο, σε μεγαλύτερους χώρους, όπως αίθουσες διδασκαλίας ή αναμονής, ο καλός αερισμός μειώνει τον κίνδυνο, αλλά πιθανότατα όχι ομοιόμορφα.

Κορονοϊός: Μελέτη για τον αερισμό σε ένα δωμάτιο και την μεταδοτικότητα του ιού

Για να κατανοήσουμε πώς μπορεί να εξαπλωθεί ο κορονοϊός, ομάδα ερευνητών άφησαν σωματίδια αερολύματος παρόμοιου μεγέθους με αυτά του ανθρώπου σε ένα δωμάτιο και στη συνέχεια τα παρακολούθησαν με αισθητήρες. Χρησιμοποίησαν μια αίθουσα πανεπιστημίου 8×9 μέτρα σχεδιασμένη για να φιλοξενήσει 30 φοιτητές, η οποία είχε σύστημα εξαερισμού που πληρούσε τα προτεινόμενα πρότυπα.

Όταν απελευθέρωσαν τα σωματίδια στο μπροστινό μέρος της τάξης, εκείνα έφτασαν μέχρι το πίσω μέρος του δωματίου μέσα σε 10 έως 15 λεπτά. Ωστόσο, λόγω του ενεργού εξαερισμού στο δωμάτιο, οι συγκεντρώσεις στο πίσω μέρος, περίπου 8 μέτρα από την πηγή, ήταν περίπου το ένα δέκατο των συγκεντρώσεων στον αέρα κοντά στην πηγή.

Αυτό υποδηλώνει ότι με τον κατάλληλο εξαερισμό, ο υψηλότερος κίνδυνος μόλυνσης θα μπορούσε να περιοριστεί σε έναν μικρό αριθμό ατόμων κοντά στον αρχικό ασθενή. Καθώς ο χρόνος που μένουν οι άνθρωποι σε ένα δωμάτιο με έναν ασθενή ηχείο αυξάνεται, αυξάνεται και ο κίνδυνος μόλυνσης παντού, ακόμα και αν ο αερισμός είναι καλός.

Στο παρελθόν, η μετάδοση των αναπνευστικών ασθενειών επικεντρώθηκε στον ρόλο των μεγαλύτερων σωματιδίων που δημιουργούνται από το φτέρνισμα και τον βήχα. Αυτά τα σταγονίδια πέφτουν γρήγορα στο έδαφος και η κοινωνική απόσταση και η μάσκα μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποτρέψουν την μόλυνση από αυτά.

Η μεγαλύτερη ανησυχία όσον αφορά τον κορονοϊό είναι ο ρόλος των μικροσκοπικών σωματιδίων που είναι γνωστά ως αερολύματα και τα οποία παράγονται όταν μιλάμε, τραγουδάμε, ή ακόμα και όταν απλώς αναπνέουμε.

Αυτά τα σωματίδια, συχνά μικρότερα από 5 μικρόμετρα, μπορούν να διαφύγουν από τις υφασμάτινες μάσκες και να παραμείνουν στον αέρα για έως και περίπου 12 ώρες. Αν και αυτά τα μικρότερα σωματίδια μεταφέρουν λιγότερο ιικό φορτίο από τα μεγαλύτερα σωματίδια που εκπέμπουν οι άνθρωποι όταν βήχουν ή φτερνίζονται, η υψηλή μολυσματικότητα του SARS-CoV-2 σε συνδυασμό με το υψηλό ιικό φορτίο προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα καθιστούν αυτά τα σωματίδια σημαντικά για την μετάδοση ασθενειών.

Για την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης COVID-19 σε εσωτερικούς χώρους, η βασική σύσταση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είναι η εξάλειψη/απομόνωση της πηγής μόλυνσης.

Κορονοϊός: Ο εξαερισμός είναι ύψιστης σημασίας

Από όλα τα δευτερεύοντα μέτρα πρόληψης (δηλαδή πέραν των ατομικών) για την μετάδοση του κορονοϊού μέσα σε ένα δωμάτιο, ο εξαερισμός είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εξαερισμός μειώνει τον κίνδυνο να κολλήσετε COVID-19 ξεκινά με τον ρυθμό ανακαίνισης του αέρα ανά ώρα. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας που παρέχεται στο δωμάτιο μέσα σε μία ώρα ισούται με τον όγκο του αέρα στο δωμάτιο.

Ο ρυθμός ανακαίνισης του αέρα κυμαίνεται από λιγότερο από 1 (ο αέρας στο δωμάτιο δεν ανακαινίζεται πλήρως σε μία ώρα) για τα σπίτια έως περίπου 15-25 (ο αέρας ανακαινίζεται 15-25 φορές μέσα σε μία ώρα) για χειρουργεία νοσοκομείων. Για τις αίθουσες διδασκαλίας, οι ισχύοντες κανονισμοί της πρωτογενούς ροής αέρα αντιστοιχούν σε ανακαίνιση αέρα περίπου 6 ανά ώρα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 10 λεπτά, η ποσότητα του αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο ισούται με εκείνη του όγκου του δωματίου.

Το ύψος της συγκέντρωσης σωματιδίων εξαρτάται εν μέρει από τον αριθμό των ατόμων στο δωμάτιο, δηλαδή πόσα σωματίδια εκπνέουν και τον ρυθμό ανακαίνισης του αέρα. Με την κοινωνική απόσταση να μειώνει την συγκέντρωση ατόμων σε ένα δωμάτιο και με όλους να φορούν μάσκες, ο αέρας σε πολλούς εσωτερικούς χώρους είναι στην πραγματικότητα πιο καθαρός από ότι ήταν πριν από την πανδημία.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο όλα τα μέρη ενός δωματίου. Οι γωνίες του δωματίου πιθανότατα θα έχουν χαμηλότερη εναλλαγή αέρα. Αυτό σημαίνει ότι τα σωματίδια μπορούν να παραμείνουν εκεί περισσότερο.

Το να βρίσκεστε κοντά σε μια έξοδο αέρα θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα αερομεταφερόμενα σωματίδια από το υπόλοιπο δωμάτιο θα μπορούσαν να περάσουν ακριβώς από πάνω σας. Μια μελέτη της ροής αέρα εξαερισμού σε ένα εστιατόριο στην Κίνα ανίχνευσε το ρόλο της σε διάφορα περιστατικά COVID-19 μεταξύ των πελατών εκεί.

Περίπου το 95% των σωματιδίων στο δωμάτιο θα αφαιρεθούν από ένα σωστά λειτουργικό σύστημα εξαερισμού μέσα σε 30 λεπτά, αλλά ένα μολυσμένο άτομο στο δωμάτιο σημαίνει ότι αυτά τα σωματίδια εκπέμπονται διαρκώς. Ο ρυθμός απομάκρυνσης σωματιδίων μπορεί να επιταχυνθεί αυξάνοντας τον ρυθμό ανακαίνισης του αέρα.

Πηγή: https://www.thedailybeast.com

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com