Μάσκες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Ποιο θα είναι το κόστος για μια μέση οικογένεια
Υποχρεωτική, όπως ανακοινώθηκε από πρωθυπουργό και ειδικούς, γίνεται από Δευτέρα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους λόγω κορονοϊού, με το πρόστιμο για τους απείθαρχους να φτάνει τα 150 ευρώ.
Το απαραίτητο αξεσουάρ κυκλοφορεί πλέον ευρέως από φαρμακεία, μέχρι περίπτερα και σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο κίνδυνος που ελοχεύει από θέμα προστασίας για τον ιό εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς δεν πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές.
Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς η μάσκα δεν είναι ένα τυχαίο καταναλωτικό αγαθό αλλά το Α και Ω για την δημόσια υγεία γι αυτό χρειάζεται προσοχή.
«Όπως ανακοίνωσαν οι ειδικοί, οι μάσκες από δω και στο εξής θα είναι ένα απαραίτητο καθημερινό αξεσουάρ, για όσους θα επισκέπτονται κλειστούς χώρους. Από την αρχή κιόλας της πανδημίας οι φαρμακοποιοί με την σύσταση του συλλόγου μας έδειξαν όλους τους τρόπους προστασίας για τον κορονοϊό, όπου από δω και στο εξής θα εφαρμόζονται σε πάρα πολλούς χώρους. Αυτό είχε να κάνει είτε με τις χρήσεις μασκών και γαντιών, είτε με τα ειδικά πλεξιγκλάς σε διάφορα σημεία και φυσικά όλους τους τρόπους απολύμανσης των χώρων», εξηγεί ο Απόστολος Βαλτάς.
Και προσθέτει: «Υπάρχουν μάσκες στην αγορά το λέει και το υπουργείο Ανάπτυξης. Το θέμα όμως που τίθεται και εδώ χρειάζεται ο κόσμος να δείξει προσοχή είναι τι μάσκες κυκλοφορούν. Η χειρουργική μάσκα είναι ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν, το οποίο δεν μπορεί να διατεθεί ούτε από σούπερ μάρκετ, ούτε περίπτερα, ούτε χρωματοπωλεία διότι απαιτεί συγκεκριμένες προδιαγραφές και εγκρίσεις του ΕΟΦ. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνουν έλεγχοι από το τμήμα εμπορίου, ώστε να διαπιστώσει ποια καταστήματα νομίμως πωλούν ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως μάσκες και αντισηπτικά υγρά».
Πως θα φοράμε την μάσκα
Εκτός όμως από τις προδιαγραφές σχετικά με την 100% προστασία, σημαντικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα φοριέται από δω και στο εξής.
«Η χειρουργική μάσκα δεν είναι ένα τυχαίο καταναλωτικό αγαθό, είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας και απαιτεί προδιαγραφές και αυτές μόνο ένα φαρμακείο μπορεί να τις εγγυηθεί, δεν είναι τσίχλες. Οποιαδήποτε μάσκα είτε υφασμάτινη, είτε χειρουργική, είτε εκείνη που φορούν οι υγειονομικοί απαιτεί προδιαγραφές. Ναι μεν όλοι φοράμε μια μάσκα, αλλά πρέπει η Πολιτεία και οι επιστήμονες να εγγυηθούν ποιες κάνουν καλό και ποιες κάνουν ζημιά. Έχω δει να φορούν ανάποδα τις μάσκες με λάθος τρόπους χρειάζεται προσοχή. Μια χειρουργική μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ανώτερο μέχρι 8 ώρες και δεν είναι είδος προς επαναχρησιμοποίηση. Είναι σημαντικός ο τρόπος πως την φοράμε, γι αυτό ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως την μάσκα την πιάνουμε πάντα από το λάστιχο που έχει στις άκρες, έτσι την φοράμε κι έτσι την βγάζουμε και την πετάμε. Δεν την πιάνουμε με τα χέρια. Αυτά πρέπει ο πολίτης να τα μάθει γρήγορα».
Οι τιμές της αγοράς
Αναφορικά με την τιμή της και πως αυτή διαμορφώνεται ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου είναι κάθετος.
«Η τιμή της μάσκας, όπως και κάθε προϊόντος πέφτει όταν υπάρχει επάρκεια στην αγορά. Για τις τιμές δεν είναι υπεύθυνοι οι φαρμακοποιοί αλλά τα εργοστάσια, οι εισαγωγείς, οι μεταπωλητές, οι προμηθευτές. Έτσι υπήρχαν μάσκες που αγοράστηκαν από τα φαρμακεία 1 ευρώ, 1.20, 1.30 και τώρα μπορεί οι φαρμακοποιοί να τις αγοράζουν από 0.45 λεπτά έως 0.65. Όλα εξαρτώνται από την επάρκεια στην αγορά. Ο φαρμακοποιός δεν διαμορφώνει ποτέ καμία τιμή, γι αυτό και την περίοδο της κρίσης κανένας μας δεν κατηγορήθηκε για αισχροκέρδεια».
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό και παίρνοντας ως μέση τιμή μάσκας το 1 ευρώ πάντως μια τετραμελής οικογένεια θα χρειάζεται σε καθημερινή βάση 4 ευρώ και περίπου τουλάχιστον 100 ευρώ το μήνα.