[lbg_audio11_html5_shoutcast settings_id='5'] [lbg_audio8_html5_shoutcast settings_id='2']
Νέα

Από το lockdown στο recovery: Εξοδος σε 3 φάσεις και κατάργηση των SMS

Το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών, που επεξεργάζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και την ομάδα λοιμωξιολόγων του Σωτήρη Τσιόδρα, καθαρογράφει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει του αυριανού, νέου τηλεοπτικού του μηνύματος προς τους πολίτες. «Ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος» επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, εξηγώντας ότι η ενεργοποίηση του στρατηγικού σχεδίου εξόδου από την κρίση καθίσταται εφικτή, καθώς εστέφθη από επιτυχία το σταδιακό lockdown.

Στόχος του, όπως μεταδίδουν στενοί του συνεργάτες, είναι να δώσει την όλη εικόνα στους πολίτες για ένα ολιστικό και συνεκτικό σχέδιο, που θα επαναφέρει με τρόπο συντεταγμένο και με προσεκτικά και στέρεα βήματα τη χώρα σε μια νέα κανονικότητα. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, που συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδίου σταδιακής μετάβασης, περιγράφουν ως εξόχως απαιτητική την άσκηση της τμηματικής επιστροφής της χώρας σε κανονικούς ρυθμούς. Κατ’ ουσίαν πρόκειται για ένα δυναμικό σχέδιο, που θα εκτυλιχθεί χονδρικά σε τρεις διαφορετικές αλληλοεξαρτώμενες φάσεις, με χρονική απόσταση μεταξύ τους από 7 έως 10 και σε ορισμένες περιπτώσεις και 15 ημέρες, προκειμένου να υπάρχει ικανός χρόνος να αποτυπωθεί το επιδημιολογικό φορτίο κάθε μεταβολής. Ο γενικός κανόνας είναι ότι «ανοίγει νωρίτερα ό,τι δεν έχει συνωστισμό και ό,τι είναι έξω».

Αμεσος συνεργάτης του πρωθυπουργού εξηγεί ότι «εάν για παράδειγμα το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων προκαλέσει μη διαχειρίσιμη άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης, τότε είναι πιθανό να καθυστερήσει το επικείμενο άνοιγμα των πολυκαταστημάτων». Στο ίδιο πλαίσιο δεν θα αποκλειστεί -στο δυσμενέστερο, πάντως, σενάριο- ακόμη και η εκ νέου αναστολή λειτουργίας ορισμένων κλάδων, εάν διαπιστωθεί πως προκάλεσε μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα.

Προετοιμάζοντας το έδαφος για την επιστροφή στην κανονικότητα, κυβερνητικοί επιτελείς εξηγούν πως ο αρχικός στόχος, ήτοι να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της νόσου τόσο ώστε να εξοικονομηθεί ικανός χρόνος για να εξοπλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, φαίνεται πως επιτυγχάνεται, καθώς το υγειονομικό στοίχημα κερδίζεται αφ’ ης στιγμής η καμπύλη της πανδημίας στη χώρα μας ουδέποτε κορυφώθηκε, τουναντίον ακολουθεί εδώ και 15 ημέρες καθοδική πορεία. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αφιερώσει εκτενές κομμάτι του μηνύματός του, όπου θα ζητήσει τη συστράτευση των πολιτών στο φιλόδοξο όραμα της ανασυγκρότησης της χώρας, ώστε το 2021 να αποτελέσει το εναρκτήριο έτος μιας νέας περιόδου οικονομικής ευρωστίας.

Οπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής» από την προηγούμενη εβδομάδα, η ημερομηνία-ορόσημο για την άρση των περιορισμών θα είναι η 4η Μαΐου, όταν και προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ήτοι τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Βάσει του σκεπτικού του Μεγάρου Μαξίμου, στα προαναφερθέντα καταστήματα είναι ευκολότερο να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Μάλιστα, η ομάδα λοιμωξιολόγων έχει ήδη ετοιμάσει τα πρωτόκολλα ασφαλούς επανεκκίνησης, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει σαφής οδηγία για υποχρεωτική μάσκα στους υπαλλήλους και τους εργαζομένους σε κλειστούς χώρους, για τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας αλλά και για την ύπαρξη αντισηπτικών.

Το πρώτο κύμα σταδιακής άρσης των περιορισμών πιθανότατα θα προκαλέσει και την κατάργηση του 13033 αναφορικά με τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις. Ωστόσο, οι περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις δεν αναμένεται να αρθούν πριν από το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, ενώ οι αντίστοιχοι για την υπεραστική κίνηση πριν από τις αρχές Ιουνίου. Ζωηρός προβληματισμός και αντικρουόμενες απόψεις τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και στην κοινότητα των λοιμωξιολόγων εκφράστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα στον χώρο της Εκπαίδευσης.

Και αυτό γιατί μερίδα της ομάδας επιστημόνων, υπό τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, εξέφρασε αρχικώς σοβαρές αντιρρήσεις στην επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να ανοίξουν έως τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου όλες οι βαθμίδες του συγκεκριμένου χώρου, πλην των πανεπιστημίων. Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν με νόημα πως η επαναλειτουργία στον χώρο της Εκπαίδευσης είναι αποκλειστικά και μόνον πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού. Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαρχής ζητήσει από την επιτροπή να γνωμοδοτήσει κατά πόσον η 4η Μαΐου είναι ασφαλής ημερομηνία για να εκκινήσει η μακρόσυρτη διαδικασία της επιστροφής στην κανονικότητα, να αποφανθεί για την έγκαιρη προμήθεια των μοριακών τεστ και των αντίστοιχων της ανοσίας, προϋποτιθέμενη συνθήκη για την ομαλή πορεία προς την κανονικότητα, να θέσει σαφείς και αυστηρούς κανόνες για τη δημόσια υγιεινή αλλά και να προσδιορίσει χρονικά την απόσταση ανάμεσα στις διαφορετικές φάσεις της στρατηγικής εξόδου από την κρίση.

Εναλλακτικά σενάρια 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε προετοιμάσει πλάνο με εναλλακτικά σενάρια, είτε για το σταδιακό άνοιγμα όλων των βαθμίδων, πλην των πανεπιστημίων, είτε για το σταδιακό μόνον του λυκείου και του γυμνασίου, σενάρια που περιλαμβάνουν ακόμη και την παράταση του σχολικού έτους, ώστε να υπάρξει χρόνος να ανοίξουν και τα δημοτικά. Το επικρατέστερο σενάριο -όχι όμως το τελικό- που επεξεργαζόταν το Μέγαρο Μαξίμου έως το βράδυ της Παρασκευής ήταν η επαναλειτουργία… σε δόσεις και με τη χρονική ακολουθία «Λύκειο – Γυμνάσιο – Δημοτικό – Νηπιαγωγείο», ήτοι από τις μεγάλες στις μικρές τάξεις, αρχής γενομένης από τη Γ’ Λυκείου σε ένα χρονικό διάστημα από την 11η Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου, με τις απαραίτητες βεβαίως προσαρμογές στις τάξεις, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής.

Από τα μέσα Μαΐου και μετά σχεδιάζεται η αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα οποία έως τώρα λειτουργούν με το 60% των δρομολογίων τους σε μετρό, ηλεκτρικό , λεωφορεία και τρόλεϊ. Από τα τέλη Μαΐου και μετά αναμένουμε και την αποκατάσταση των εσωτερικών πτήσεων. Το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσει και ο κλάδος της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια), αξιοποιώντας, πάντως, αποκλειστικά και μόνον εξωτερικούς χώρους και με την υποχρεωτική τήρηση αποστάσεων ασφαλείας ανάμεσα στα τραπεζάκια.

Κατά τον Ιούνιο προσδιορίζεται το άνοιγμα των οργανωμένων πλαζ, πάντα υπό τα αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλούς επανεκκίνησης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου αναμένεται το άνοιγμα malls και πολυκαταστημάτων, χώρων ομαδικής άθλησης, πολιτιστικών χώρων και μουσείων. Αρχές Ιουνίου αναμένεται να αρθούν οι περιορισμοί στις εκκλησίες, ενώ από τα μέσα του μήνα και μετά προγραμματίζεται η επανέναρξη των αγώνων της Super League κεκλεισμένων των θυρών. Οι ηλικιωμένοι θα είναι οι τελευταίοι για τους οποίους θα ισχύσει η άρση των περιορισμών στις καθημερινές μετακινήσεις.

Από 15 Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία

Από το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου και μετά αναμένεται η σταδιακή επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, αρχής γενομένης από τα 12μηνης λειτουργίας, ενώ αρχές Ιουλίου αναμένεται να ξαναλειτουργήσουν και τα εποχικά. Ειδικά για τον τουρισμό έχει συσταθεί «task force» υπό τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, ώστε να μετριαστεί η ούτως ή άλλως σοβαρή ζημιά αλλά και να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εναπομείναν χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται καμπάνια υπό τον τίτλο «Μένουμε Ελλάδα», χάριν της τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού, ενώ διερευνάται η δυνατότητα διείσδυσης σε εναλλακτικές αγορές, πάντα με έμφαση ότι η Ελλάδα αποτελεί τον ασφαλέστερο υγειονομικά προορισμό στη Μεσόγειο.

Μελετώνται, επίσης, φορολογικά κίνητρα, όπως η απάλειψη του τέλους διανυκτέρευσης για το 2020 και η μείωση των φορολογικών συντελεστών στο τουριστικό προϊόν και στην εστίαση, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Στο ίδιο πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της επεξεργασίας από την Κομισιόν μιας πολύ συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων το συντομότερο δυνατόν κατά την τηλεδιάσκεψη κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη Πέμπτη. Μάλιστα επεσήμανε την ανάγκη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης να στηριχθεί εμπράκτως ο τουρισμός των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

ethnos.gr

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com