Τα τρία «κλειδιά» για χαλάρωση των μέτρων από τους επιστήμονες
Με κάθε λεπτομέρεια εξετάζουν οι ειδικοί επιστήμονες της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας τα στοιχεία που δείχνουν ξεκάθαρα πια ότι τις τελευταίες ημέρες η επιδημιολογική καμπύλη του κορωνοϊού στη Ελλάδα δείχνει πτωτική πορεία. Η θετική αυτή εικόνα για τη χώρα μας βέβαια δεν τους κάνει να εφησυχάζουν καθώς βασικό σημείο που θα κρίνει την πορεία τη νόσου covid-19 είναι από το τι συμπεριφορές θα καταγραφούν τις ημέρες του Πάσχα.
Έστω κι αν αυτό ακούγεται πλέον γνώριμο στα αφτιά μας, αποτελεί βασικό κριτήριο για το πότε θα μπορέσουν να χαλαρώσουν τα μέτρα. Αυτό που φοβούνται εξάλλου οι ειδικοί για τις εορταστικές ημέρες είναι οι εσωτερικές μετακινήσεις μέσα στις πόλεις από σπίτι σε σπίτι ειδικά για την ημέρα του Πάσχα.
Γι αυτό άλλωστε και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έχουν λάβει εντολή να βγουν για ελέγχους και να διαπιστώσουν εάν θα υπάρχουν παρέες σε πυλωτές, μπαλκόνια και αυλές να ψήσουν ανήμερα του Πάσχα. Μια άλλη ανησυχία των ειδικών εστιάζεται τις ημέρες αυτές στους καταυλισμούς των ρομά. Μετά άλλωστε τις δύο περιπτώσεις σε Λάρισα και Ξάνθη επιχειρείται να ελεγχθούν κι άλλοι καταυλισμοί που πιθανώς να παρουσιάζουν ύποπτα κρούσματα.
Τα τρία «κλειδιά» της χαλάρωσης
Τρία πάντως είναι τα κριτήρια των ειδικών για να δώσουν το πράσινο φως περί τα τέλη Απριλίου για να χαλαρώσουν τα μέτρα:
- Να συνεχισθεί η πτωτική πορεία των κρουσμάτων στη χώρα μας με όσο το δυνατόν λιγότερα σοβαρά περιστατικά στα νοσοκομεία. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που συμμετέχουν στη επιτροπή και έχουν προβάλει την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχει μηδενισμός των περιστατικών για μία εβδομάδα για να συμφωνήσουν στη χαλάρωση των μέτρων. Βέβαια πλέον συνεκτιμάται και η ψυχολογική κατάσταση των Ελλήνων που παραμένουν εσώκλειστοι για πολύ καιρό, αλλά και τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και των πολιτών που βαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
- Άλλο ένα βασικό κριτήριο είναι οι κλινικές μελέτες που έχουν ξεκινήσει σε τέσσερα νοσοκομεία της χώρας μας με το φάρμακο ρεμντεσιβίρη. Πρόκειται για σκεύασμα που χρησιμοποιείται πειραματικά για τον κορωνοϊό σε ολόκληρο τον πλανήτη και σύμφωνα με τον κ.Τσιόδρα θεωρείται το πιο αποτελεσματικό σε σχέση με όσα δοκιμάστηκαν καθώς απεδείχθη αποτελεσματικό σε ποσοστό 68% σε βαριά περιστατικά που έχει χορηγηθεί. Ήδη όπως τονίζουν έγκυρες πηγές σε όσους ασθενείς έχει ήδη χορηγηθεί στην Ελλάδα φαίνεται ότι ανταποκρίνονται θετικά, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμη οριστικές διαπιστώσεις.
- Τελευταίο σημείο κλειδί για να ανησυχούν λιγότερο οι ειδικοί που θα βάλουν την «υπογραφή» τους στη χαλάρωση των μέτρων είναι το θέμα του τεστ αντισωμάτων. Όλοι ελπίζουν ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει βρεθεί το πιο αξιόπιστο τεστ που θα δείχνει εάν ένας ασθενής που νόσησε από covid-19 έχει αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα δηλαδή έχει ουσιαστικά ανοσία στον να προσβληθεί εκ νέου. Μέχρι σήμερα τα τεστ που έχουν παρασκευασθεί δεν θεωρούνται ιδιαιτέρως αποτελεσματικά σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή, αλλά τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγουν στη παγκόσμια αγορά και νέα τεστ με την έγκριση του Αμερικανικού FDA, του αντίστοιχου ΕΟΦ δηλαδή. Τα τεστ αντισωμάτων θα δώσουν στους επιστήμονες άλλο ένα επιχείρημα για τη χαλάρωση των μέτρων αφού θα μπορούν να γνωρίζουν στον γενικό πληθυσμό ποιος έχει ανοσία και ποιος όχι και συνεπώς θα έχει ελευθέρας να επιστρέψει κανονικά στη ζωή του χωρίς περιορισμούς. Ο έλεγχος αντισωμάτων πάντως που θα ξεκινήσει να γίνεται και στον γενικό πληθυσμό θα δώσει στους ειδικούς και μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας αλλά και για το πως θα φθάσει και το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
ethnos.gr