Νέα

Η πλατφόρμα για το έντυπο δήλωσης μετακίνησης, forma.gov.gr και 13033 για SMS

Δύο τύποι εγγράφων ισχύουν από σήμερα για όσους επιβάλεται να βγουν από το σπίτι τους, μετά την απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης ΚρίσεωνΝίκος Χαρδαλιάςτόνισε ότι το μέτρο θα ισχύει μέχρι τις 6 Απριλίου και ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν μόνο οκτώ λόγοι για να βγει κάποιος από το σπίτι του.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα ΜΜΜ θα λειτουργούν κανονικά αλλά με περιορισμένη συχνότητα, ενώ για τα ιδιωτικά οχήματα, τόνισε ότι μέσα σε αυτά θα πρέπει να υπάρχει ο οδηγός και μόνο ακόμα ένας επιβάτης.

«Η εύκολη μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας που καλείται να παρέχει ταυτόχρονη νοσηλεία σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό νοσούντων.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία άλλων χωρών που δεν έλαβαν εγκαίρως δραστικά μέτρα μιλάει από μόνη της. Η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών με ρητές εξαιρέσεις σε αυστηρά περιορισμένες δραστηριότητες σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατάει υγιείς στα σπίτια μας ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών, είναι αναγκαίο να γίνει τώρα», τόνισε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Η απαγόρευση της κυκλογορίας ισχύει από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, ως τις 6 Απριλίου στις 6 το πρωί. 

Αυτές είναι οι εξαιρέσεις

“Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους”, τόνισε.

Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών;

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Ποιος και πώς θα ελέγχει την τήρηση των παραπάνω εξαιρέσεων;

“Η ελληνική αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο. Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης”, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα πρόστιμα

Για κάθε παράβαση που εντοπίζει θα επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Τι είναι η βεβαίωση κίνησης

“Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων, συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας  του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης”.

Πού βρίσκω τις βεβαιώσεις;

“Οι βεβαιώσεις μπορεί να λαμβάνονται σρη σελίδα http://forma.gov.gr/ και να συμπληρώνονται από τον πολίτη. Μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

• Άδεια Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)

• Άδεια Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (MS-Word)

• Δήλωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)

• Δήλωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (MS-Word)

Δίνεται επίσης η δυνατότητα και για τη συμπλήρωση χειρόγραφης φόρμας σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στην ιστοσελίδα. Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο

Διεύθυνση κατοικίας

Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή”

Εναλλακτικοί τρόποι

“Ναι, παρέχεται η δυνατότητα αποστολής δωρεάν τηλεπικοινωνιακού μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου κάθε φορά που ο πολίτης εξέρχεται της οικίας του. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις β έως η).  Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.”

Αν η εργασία μου βρίσκεται εκτός της πόλης που κατοικώ; “Σε περίπτωση που είναι απολύτως αναγκαία η μετακίνηση εργαζομένου εκτός έδρας θα πρέπει να φέρει μαζί του δύο βεβαιώσεις (Βεβαίωση τύπου Α’ και Βεβαίωση τύπου Β’)”.

Σε ποιους δημόσιους χώρους δεν επιτρέπεται να πηγαίνω; “Από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση”.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους: ” Η λειτουργία των επιχειρήσεων και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές. ”

Πώς θα λειτουργούν τα ΜΜΜ;

“Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχίσουν να λειτουργούν; Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων.  Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη”.

Τι συμβαίνει με ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως τοξικοεξαρτημένοι, Ρομά και άστεγοι;

“Με ειδική μέριμνα του οικείου δήμου ενημερώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο οι πληθυσμοί Ρομά κάθε περιοχής, ώστε να παραμείνουν καθ’ όλο το διάστημα του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας εντός των καταυλισμών. Άστεγοι και τοξικοεξαρτημένα ανέστια άτομα μετακινούνται, με μέριμνα του δήμου, σε κατάλληλους δημοτικούς χώρους φιλοξενίας και τους παρέχεται κάθε δυνατή φροντίδα, συσσίτιο και περίθαλψη. Οι κοινωνικές υπηρεσίες/δομές των δήμων μεριμνούν για την κατ’ οίκον παράδοση του ημερησίου συσσιτίου σε δικαιούχους οργανωμένων συσσιτίων και δικαιούχους προγραμμάτων επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ). Σε περίπτωση που ο δικαιούχος για οποιονδήποτε λόγο δεν είχε δηλώσει διεύθυνση διαμονής, αυτή δηλώνεται τηλεφωνικά από τον ίδιο στην αρμόδια υπηρεσία”.

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι: “Για τους ανθρώπους που επαναπατρίστηκαν από άλλες χώρες και έπρεπε να μείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες, σε σύνολογο 217 που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 13 περιπτώσεις είτε εκτός, είτε πέριξ της οικείας τους και τους επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.”

Τέλος, κατέληξε ότι: “Η ιστοσελίδα, forma.gov.gr θα είναι διαθέσιμη από σήμερα το βράδυ. Οι εργαζόμενοι το πρωί θα πάνε στην εργασία τους μόνο με την υπεύθυνη δήλωση, αλλά θα αναχωρήσουν με το έγγραφο τύπου Α΄”.

Με τη σειρά του, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε:

“Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Πρέπει να στερηθούμε σήμερα αυτά που θέλουμε να βρούμε αύριο.

Η κυβέρνηση αναρτά το forma.gov.,gr όπου όλες οι οδηγίες αναφέρονται αναλυτικά. Εκεί είναι οι δύο τύποι εγγράφων.

Έχουν πρβλεφθεί 3 εναλλακτικές διαδικασίες για την τύπου Β’.

Μία βεβαίωση, με έξι λόγους για τους οποίους μπορεί να πρέπει να μετακινηθεί. Μετάβαση σε φαρμακείο ή γιατρό, σούπερ μάρκετ, μετάβαση στην τράπεζα, κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που είναι σε ανάγκη, μετάβαση σε τελετή, σωματική άσκηση ή κατοικίδιο”.

Τρεις τρόποι: Η φόρμα, ένα λευκό χαρτί για να γράψει μια δήλωση με το ονοματεπώνυμό του και SMS στο 13033, γράφει 1 ως 6, κενό, ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας. Το SMS είναι δωρεάν. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχη δεν κρατούν προσωπικά δεδομένα”.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου με τη σειρά του πρόσθεσε:

“Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί απαγορεύουν κάθε άσκοπη μετακίνηση πολιτών. Οι ώρες είναι και θα παραμείνουν κρίσιμες. Το μόνο που θα αλλάξει είναι η ανάγκη να εφοδιαστούν με το έγγραφο, εκείνοι που υπάκουσαν στα μέτρα από την αρχή.

Η ΕΛ.ΑΣ έχει καταρτίσει ειδικό σχεδιασμό για όλη την επικράτεια. Από αύριο το πρωί τα μέτρα τίθενται σε ισχύ και η επιβολή του προστίμου. Υπάρχουν και οι σοβαρές ποινικές κυρώσεις και τα αυτόφωρα. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη από αέρως επιτήρηση με drone και ελικόπτερα.

Στα διόδια πάρα πολύ αυστηροί έλεγχοι και θα υποχρεώνονται σε αναστροφή, εκτός των προστίμων, όσοι δεν έχουν σοβαρό λόγο”.

Από την πλευρά ο υφυπουργό Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε:

“Η ατομική ευθύνη θα κρίνει την έκβαση της μάχης αυτής. Δεν υπάρχει λόγος να προσερχόμαστε στις δομές υγείας εφόσον έχουμε συμπτώματα της νόσου.

Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Υπάρχει επάρκεια υλικού και εξοπλισμού και κάθε μέρα προστίθενται κι άλλα”.

Για να καταλήξει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος: “Βασικές υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών δεν θα σταματήσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες. Ενθραύννουμε τους πολίτες να κάνουν ηλεκτρονικά τις εργασίες τους με το δημόσιο.

Μέριμνά μας είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία πολιτών. Οι τοξικοεξαρτημένοι, οι άστεγοι και οι Ρομα. Για τα συσίτεια, η διανομή θα γίνετια κατ’ οίκον στη δομή εφόσον είναί άστεγοι.

Για τους Ρομά, θα ισχύσει ότι ισχύει για όλες τις κατηγορίες.

Επιβάλλεται να μην ξεχάσουμε τα ζώα. Ζητάμε να δοθεί μέρημνα για τα αδέσποτα από τους Δήμους”.

newpost.gr

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com