Νέα

Τα 10 συν ένα “μυστικά” για το επίδομα των 800 ευρώ

Ποιοι θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ και ποιοι όχι; Πότε θα γίνει η πληρωμή; Θα είναι αφορολόγητο το επίδομα ή όχι; Πώς θα αποσαφηνιστεί ποιοι αυτοαπασχολούμενοι θα μπουν στην τελική λίστα και ποιοι όχι; Τι θα γίνει με τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που κλείνουν οικειοθελώς;

Πολλά τα ερωτήματα που ανακύπτουν μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την καταβολή έκτακτης ενίσχυσης 800 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ένα μέτρο το κόστος του οποίου θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ αν ληφθεί υπόψη και το κόστος για την κάλυψη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

1. To επίδομα θα φτάσει στα 800 ευρώ και θα με αυτό θα καλύπτεται όλη η περίοδος για το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Απριλίου. Η καταβολή του θα γίνει μέσα στο α’ 10ήμερο του Απριλίου.

2. Το επίδομα αφορά σε μισθωτούς επιχειρήσεων οι οποίες κατεβάζουν ρολά με απόφαση της κυβέρνησης. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν το επίδομα θα δοθεί και στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που κλείνουν οικειοθελώς. Μένει αυτό να διευκρινιστεί στην πράξη.

3. Το επίδομα των 800 ευρώ, θα αφορά και σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Το ποιοι επαγγελματίες θα λάβουν το επίδομα, θα προσδιοριστεί με την υπουργική απόφαση. Πρακτικά, θα καθοριστούν Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας Δικαιούχων. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια καθώς θα πρέπει να ακολουθηθεί μια όσο το δυνατόν πιο απλή διαδικασία. Ουσιαστικά, θα καταρτιστεί μια λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας που αν αποτελούν την κύρια δραστηριότητα, θα οδηγούν και στην καταβολή του επιδόματος. Θα είναι ένα δύσκολο τεχνικά θέμα στην εφαρμογή του καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία κατανομής του τζίρου ανά ΚΑΔ.

4. Τα 800 ευρώ αποτελούν ακατάσχετο και αφορολόγητο επίδομα. Έτσι, το ποσό θα κατατίθεται “καθαρό” στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

5. Δεν θα υπάρχει διάκριση ανάλογα με το αν ο εργαζόμενος δικαιούχος είναι άγαμος, έγγαμος, αν έχει παιδιά ή όχι.

6. Για όσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται κανονικά όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Δηλαδή, δεν θα χαθούν ένσημα ή ασφαλιστικός χρόνος.

7. Για το χρονικό διάστημα πριν την επιβολή των αναγκαστικών μέτρων, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να πληρώσει κανονικά την αναλογία του μισθού καταβάλλοντας αντίστοιχα τις ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν.

8. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν λόγω των μέτρων δεν μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας καθώς η σύμβαση εργασίας τους δεν λύνεται. Απλώς, διακόπτεται η λειτουργία της επιχείρησης και η εργασιακή σχέση (άρα και η υποχρέωση καταβολής μισθοδοσίας) αποκαθίσταται πλήρως με την άρση των περιοριστικών μέτρων.

9. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών θα αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

10. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις- εργοδότες υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τηρείται για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης.

Ποιοι δεν δικαιούνται το επίδομα

11. Δεν δικαιούνται το επίδομα:

·όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,

·όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,

·όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και

·οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

thetoc.gr

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com