Νέα

Πέθανε ο Καρλ Λάγκερφελντ

Θρήνος στο χώρο της μόδας. Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές μόδας, ο Καρλ Λάγκερφελντ. Μια προσωπικότητα που πολλές φορές δίχασε και προκάλεσε οργή με τις ρατσιστικές δηλώσεις του.

Ο Καρλ Λάγκερφελντ είχε μπει εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Παρισιού το βράδυ της Δευτέρας (19.02.2019) μετά από πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό.

Διηύθυνε τον οίκο υψηλής ραπτικής Chanel από το 1983. Τα κατάλευκα μαλλιά του, τα μαύρα γυαλιά του, τα γάντια που φορούσε πάντα και τα πουκάμισα με ψηλό γιακά ήταν ανέκαθεν το σήμα κατατεθέν του.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Τον Ιανουάριο είχε απουσιάσει από επίδειξη του οίκου Chanel στο Παρίσι και τότε είχαν ενταθεί οι φήμες πως η υγεία του είχε κλονιστεί. Δεν είχε χάσει ποτέ ντεφιλέ του Chanel από το 1983. «Ο κ. Λάγκερφελντ, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου μόδας Chanel, ο οποίος αισθάνθηκε κουρασμένος, ζήτησε από τη Virginie Viard, διευθύντρια του δημιουργικού στούντιο του οίκου, να τον εκπροσωπήσει» είχε ανακοινωθεί σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι φήμες.

Τον τελευταίο χρόνο, ο Καρλ Λάγκερφελντ έκανε τις περισσότερες εμφανίσεις του στην πασαρέλα μαζί με την Viard (σ.σ. συνεργάζονταν από το 1987), δίνοντας έτσι τροφή στα σενάρια πως αυτή θα είναι (όπως και ανακοινώθηκε) η διάδοχός του. Ήταν άλλωστε η πιο στενή του συνεργάτης τα τελευταία χρόνια και αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Chanel.

«Στην Βιρζινί Βιάρ, την πιο στενή συνεργάτη του Καρλ Λάγκερφελντ τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, ανέθεσε ο Αλάν Βερτεμέρ, συνιδιοκτήτης της Chanel, τη διεύθυνση του σχεδιασμού των κολεξιόν ώστε να συνεχιστεί η κληρονομιά της Γκαμπριέλ Σανέλ και του Καρλ Λάγκερφελντ», αναφέρει η ανακοίνωση. Η Viard γεννήθηκε στη Ντιζόν της ανατολικής Γαλλίας και η οικογένεια της δραστηριοποιείτο στην εμπορία του μεταξιού.

Ο Λάγκερφελντ πέθανε σήμερα το πρωί στην ηλικία των 85 ετών από ασθένεια που τον ταλαιπώρησε τις τελευταίες εβδομάδες, και έπειτα από 50 και πλέον χρόνια στην κορυφή της γαλλικής και της παγκόσμιας βιομηχανίας της μόδας.

Η πρώτη αντίδραση για τον θάνατο του «Κάιζερ», όπως πολλοί αποκαλούσαν τον Λάγκερφελντ, ήρθε από τον Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του κολοσσού ειδών πολυτελείας LVMH. Ο Αρνό δήλωσε «βαθύτατα λυπημένος» για τον θάνατο του Λάγκερφελντ, ενός «πολύ αγαπητού φίλου» και μιας «δημιουργικής ευφυΐας», όπως αναφέρει η δήλωσή του.

«Η μόδα και ο πολιτισμός χάνουν έναν μεγάλο εμπνευστή. Συνέβαλε για να γίνει το Παρίσι η παγκόσμια πρωτεύουσα της μόδας και ο Fendi ένας από τους πιο πρωτοποριακούς ιταλικούς οίκους μόδας», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ομίλου όπου ανήκει η ιταλική φίρμα Fendi της οποίας το δημιουργικό τμήμα διηύθυνε ο Λάγκερφελντ μαζί με την Σίλβια Βεντουρίνι Φέντι.

Ο… Κάιζερ Καρλ Λάγκερφελντ

Ο Καρλ Λάγκερφελντ γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1933 στο Αμβούργο. Ή τουλάχιστον έτσι λέγεται, αφού ο Γερμανός σχεδιαστής αρνούνταν να αποκαλύψει την πραγματική ημερομηνία γέννησής του. Σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση τον Φεβρουάριο του 2009, είχε πει πως δεν γεννήθηκε ούτε το 1933 ούτε το 1938. Αλλά δεν είπε πότε ακριβώς γεννήθηκε! Το 2008 μάλιστα, είχε ανακοινώσει ότι γιόρταζε τα 70α του γενέθλια. Τον Απρίλιο του 2013, ισχυρίστηκε ότι γεννήθηκε το ’35. Αλλά το πιστοποιητικό γέννησης έλεγε… άλλα. Γιατί, το 2008, η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε το πιστοποιητικό γέννησής του και μίλησε με τη δασκάλα κι έναν συμμαθητή του. Όλοι στάθηκαν σε μια χρονολογία: 1933, το έτος που γεννήθηκε ο Καρλ Λάγκερφελντ.

Συχνά, λέγεται επίσης, πως έλεγε ότι ήταν γιος της «Ελισάβετ της Γερμανίας» και του Όττο Λούντβιγκ Λάγκερφελντ από τη Σουηδία. Αλλά ο πατέρας του δεν ήταν Σουηδός, ήταν Γερμανός, από το Αμβούργο και έζησε όλη του τη ζωή στη Γερμανία. Η δε μητέρα του ήταν κόρη μεσοαστικής οικογένειας και δεν αποδείχθηκε… ποτέ πως αποκαλούσε τον εαυτό της «Ελισάβετ της Γερμανίας».

Δεν έκρυψε ποτέ την ομοφυλοφιλία του και ήταν ζευγάρι με τον Ζακ ντε Μπασιέ μέχρι το θάνατο του τελευταίου το 1989.

Φωτογραφία Reuters

Ξεκίνησε την καριέρα του στο χώρο της υψηλής ραπτικής, την οποία έμελλε να σημαδέψει με τις δημιουργίες του κι όχι μόνο, το 1963 από τον ιταλικό Οίκο μόδας «Tiziani». Για μερικούς μήνες είχε συνεργαστεί και με τον γαλλικό οίκο «Chloe». Το 1965 εργάστηκε στον οίκο «Fendi», το 1970 στον ιταλικό οίκο «Curiel». Συνέδεσε το όνομα και την πορεία του με τον οίκο «Chanel», όπου ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1983.

newsit.gr

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com