Νέα

Τα μάτια στον ουρανό: Έρχεται το «Σούπερ Ματωμένο Φεγγάρι» του Ιανουαρίου

Οι ονειροπόλοι, οι ρομαντικοί, αλλά κι εσείς που λατρεύετε τα ουράνια φαινόμενα, σε λίγες ημέρες θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το πρώτο μεγάλο αστρονομικό γεγονός του 2019, καθώς έρχεται το… «Σούπερ Ματωμένο Φεγγάρι» ή «Super Blood Moon».

Στις 20 και 21 Ιανουαρίου, πολλοί θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία ολική σεληνιακή έκλειψη, ταυτόχρονα με το «Super Moon».

Το εντυπωσιακό φαινόμενο θα είναι ορατό στον ουρανό της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, αλλά και σε πολλά μέρη της Ευρώπης και της Ασίας.

Αν ο καιρός το επιτρέψει, θα είναι ορατό σχεδόν από τον μισό πλανήτη, ενώ σύμφωνα με τη NASA, η σεληνιακή έκλειψη του Ιανουαρίου, θα διαρκέσει περίπου μία ώρα.

Ορατή και στην Αθήνα η ολική σεληνιακή έκλειψη

Σύμφωνα με το https://www.timeanddate.com, η έκλειψη θα είναι πλήρως ορατή και στην Αθήνα, διαρκώντας περίπου τρεις ώρες.

Οι φάσεις της έκλειψης 

Θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στις 16:36, όταν η παρασκιά της γης, θα αρχίσει να αγγίζει το φεγγάρι

Πηγή φωτογραφίας: timeanddate.com

Στις 17:33 θα ξεκινήσει η μερική έκλειψη, με το φεγγάρι να γίνεται σταδιακά κόκκινο

Πηγή φωτογραφίας: timeanddate.com

Στις 18:41 θα αρχίσει η ολική σεληνιακή έκλειψη. Το «κόκκινο φεγγάρι» θα κάνει για τα καλά την εμφάνισή του, παίρνοντας ένα εντελώς «κόκκινο» χρώμα.

Πηγή φωτογραφίας: timeanddate.com

Στις 19:12 θα δούμε το φαινόμενο της maximum έκλειψης. Το φεγγάρι θα είναι πιο κοντά στο κέντρο της σκιάς, οπότε βεβαιωθείτε πως θα είστε γυρισμένοι προς τα δυτικά-βορειοδυτικά για να το θαυμάσετε.

Πηγή φωτογραφίας: timeanddate.com

Τι είναι όμως το «Σούπερ Ματωμένο Φεγγάρι;»

Μία ολική σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν το φεγγάρι και ο ήλιος βρεθούν σε αντίθετες πλευρές από τη Γη.

Ενώ το φεγγάρι ταξιδεύει, διέρχεται από τη σκιά της γης, αποκτά μία πορτοκαλί απόχρωση, και για αυτό αποκαλείται «blood moon», σύμφωνα με το space.com.

Η σεληνιακή έκλειψη του Ιανουαρίου θα προκύψει όταν το φεγγάρι φτάσει στο πλησιέστερο σημείο από την τροχιά της Γης, γνωστή και ως περίγειο. Αυτό σημαίνει ότι το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο, εξ΄ου και η ονομασία «Supermoon», δηλαδή «σούπερ φεγγάρι».

Αν δεν προλάβετε να τη δείτε πάντως, θα πρέπει να περιμένετε τρία χρόνια, μέχρι τις  26 Μαΐου του 2021, οπότε και το φαινόμενο αυτό θα επαναληφθεί.

star.gr

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com