Νέα

«Αποκριάς Δρώμενα» στη Λάρισα –Πλήθος εκδηλώσεων με συναυλίες, αναβίωση εθίμων και δράσεις στα Μουσεία

Πλήθος εκδηλώσεων γεμάτες τραγούδι, κέφι και χορό, καθώς και αναβίωση πολλών εθίμων, στο κέντρο και τις συνοικίες της πόλης περιλαμβάνουν οι εορτασμοί για τις φετινές Απόκριες στη Λάρισα.

Η αρχή γίνεται την Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2024 (Τσικνοπέμπτη), στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου από τις 12.30 το μεσημέρι θα στηθεί ένα μεγάλο γλέντι, με πρωταγωνιστή τον γνωστό και αγαπημένο σε όλους Γιάννη Ζουγανέλη -θα τραγουδήσει, θα μιλήσει με τον κόσμο, όπως μόνο εκείνος ξέρει να κάνει, με το χιούμορ του και την καλή του διάθεση, παρέα με τους μουσικούς του. Να σημειωθεί ότι στον κόσμο που θα παραβρεθεί, θα προσφέρονται εδέσματα και κρασί.

Γεμάτο εκπλήξεις, για μεγάλους και μικρούς θα είναι και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, με αναβίωση εθίμων, όπως το «γαϊτανάκι», αλλά και το άναμμα φωτιάς, στο κέντρο και πολλές συνοικίες της πόλης.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 15 Μαρτίου, το μεσημέρι, στην Αυλή του Μύλου, μουσικά σχήματα του ΔΩΛ μαζί με Συλλόγους της Λάρισας, θα παρουσιάσουν αποκριάτικα έθιμα του τελευταίου τριημέρου της Αποκριάς.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, «μπουλούκι» καρναβαλιστών ξεκινώντας από τον Μύλο θα διασχίσει το εμπορικό κέντρο, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα, στα πρότυπα παλιότερων λαϊκών εθίμων, συμβάλλοντας στη νέα αντίληψη του εορτασμού της Αποκριάς στη Λάρισα.

«Γαϊτανάκι» και «φωτιές»

Το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (16 Μαρτίου), στην Κεντρική Πλατεία καρναβαλιστές θα αναβιώσουν το «γαϊτανάκι» υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δράσεις για παιδιά.

Το βράδυ, τη σκυτάλη παίρνουν οι «φωτιές», έθιμο το οποίο θα αναβιώσει τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε συνοικίες με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων.

Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, στο Πάρκο των Χρωμάτων, στο Χατζηχαλάρ, θα προσφερθούν παραδοσιακά φαγητά, όπως φασολάδα, χαλβάς, σαρακοστιανά εδέσματα, ενώ η Λαϊκοπαραδοσιακή ορχήστρα θα φροντίσει για τη διασκέδαση του κόσμου.

Παράλληλα και καθ’ όλη τη διάρκεια της Αποκριάς, θα πραγματοποιούνται δράσεις και δρώμενα στα Μουσεία της πόλης, όπως θεματικές εκθέσεις, εργαστήρια για παιδιά κ.ά.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com