Εξαφανίζονται Μαλδίβες και Σεϋχέλλες το 2030 από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας
Τα τροπικά νησιά με χαμηλή στάθμη μπορεί να είναι μη κατοικήσιμα σε 30 χρόνια λόγω της αύξησης του επιπέδου της θάλασσας και πλημμυρών που προκαλούνται από κύματα, σύμφωνα με νέα έρευνες. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αποθέματα γλυκού νερού στον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό θα υποστούν τόσο μεγάλη ζημιά από την κλιματική αλλαγή που δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν την ανθρώπινη ζωή.
Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι αυτό θα συμβεί στην μέση αυτού του αιώνα, όταν τα υπόγεια ύδατα που είναι κατάλληλα για κατανάλωση θα εξαφανιστούν τελείως. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, νησιά όπως οι Σεϋχέλλες και οι Μαλδίβες θα μπορούσαν να επηρεαστούν μέχρι το 2030. Ερευνητές από το Γεωλογικό Κέντρο των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο της Χαβάη επικεντρώθηκαν στο νησί Ρόι-Ναμούν που βρίσκεται στις Νήσους Μάρσαλ για να κάνουν την μελέτη τους. Η κύρια πηγή γλυκού νερού στα τροπικά νησιά είναι η βροχή που απορροφάται από το έδαφος και παραμένει εκεί ως ένα στρώμα από φρέσκα υπόγεια ύδατα που επιπλέει πάνω από το πιο πυκνό και αλμυρό νερό.
Ωστόσο, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προβλέπεται να οδηγήσει σε θύελλες υδάτων και άλλα κύματα που καταλήγουν στα τροπικά νησιά. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως υπερχείλιση. Αυτή η διαδικασία καθιστά το γλυκό νερό ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι με βάση τους σημερινούς παγκόσμιους ρυθμούς εκπομπών αερίων η υπερχείλιση θα είναι ένα ετήσιο φαινόμενο στα περισσότερα τροπικά νησιά μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα. Η έλλειψη και η απώλεια του πόσιμου γλυκού νερού θα κάνει την ανθρώπινη ζωή σε αυτά τα μέρη πολύ δύσκολη από τις αρχές του 2030 μέχρι το 2060. Σύμφωνα με τους ερευνητές, θα απαιτηθεί μετεγκατάσταση των κατοίκων αυτών των νησιών ή σημαντικές οικονομικές επενδύσεις σε νέες υποδομές. [dailymail]
www.tilestwra.com