Νέα

10 χώρες που οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες δεν πληρώνουν τίποτα σε φόρους

Παρατηρώντας κανείς τη λίστα με τις χώρες που δεν φορολογούν καθόλου τους πολίτες τους και τους εργαζόμενους, βλέπει ότι ανήκουν σε μόνο δύο κατηγορίες: οι 7 είναι ισλαμικές μοναρχίες με πετρέλαιο. Οι άλλες τρεις είναι πρώην ή νυν βρετανικές αποικίες και φορολογικοί παράδεισοι. Στην πρώτη κατηγορία ο λαός τα έχει όλα δωρεάν και σε αντάλλαγμα δεν ζητάει ποτέ εκλογές. Στη δεύτερη ζει τη ζωή του στις παραλίες της Καραϊβικής, αφού το κράτος δεν τον ενοχλεί ποτέ – είναι απασχολημένο να κρατάει τα μητρώο των offshore. Οι περισσότερες από αυτές, αλλά όχι όλες, έχουν αντίστοιχα χαμηλό φόρο στις επιχειρήσεις. Σημ: το ΑΕΠ κάθε χώρας είναι σε PPP και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σύμφωνα με το ΔΝΤ.

10. ΜΠΑΧΡΕΙΝ fortune Κάτοικοι: 1,2 εκατ. ΑΕΠ: $31 δισ. Κατά κεφαλήν: $28.700 (34η στον κόσμο) Το 88% των εσόδων της χώρας προέρχεται από το πετρέλαιο, αλλά ο προϋπολογισμός της είναι ελλειμματικός λόγω των υψηλών επιδοτήσεων και παροχών που δίνει στους πολίτες της, για μην βαδίσουν στο δρόμο που χάραξαν οι Αιγύπτιοι, οι Λίβυοι και άλλοι Άραβες αδελφοί. Οι πολίτες δεν φορολογούνται για το εισόδημα, αλλά συνεισφέρουν το 7% στην κοινωνική ασφάλιση (1% οι αλλοδαποί) και πληρώνουν φόρο ακινήτων, ενώ οι ξένοι πληρώνουν 10% δημοτικό φόρο πάνω στο ενοίκιό τους. Τα πράγματα πάντως σκουραίνουν για όλους καθώς ήδη έχει επιβεβαιωθεί πως το πετρέλαιό του θα τελειώσει μέσα στη δεκαετία.

9. ΟΜΑΝ Absolute Travel Κάτοικοι: 3,8 εκατ. ΑΕΠ: $90 δισ. Κατά κεφαλήν: $29.100 (33η στον κόσμο) Το πετρέλαιο τελειώνει και η κυβέρνηση ψάχνει να βρει λύση μια και το 70% του εισοδήματός της προέρχεται από αυτό. Οι πολίτες δεν πληρώνουν κανέναν φόρο εκτός από 3% στις αγοραπωλησίες ακινήτων και 6,5% σε ασφαλιστικές εισφορές.

8. ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ Salon Κάτοικοι: 30 εκατ. ΑΕΠ: $900 δισ. Κατά κεφαλήν εισόδημα: $31.200 (29η στον κόσμο) Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο (και δεύτερος στην παραγωγή πίσω από τη Ρωσία) δεν φορολογεί καθόλου το εισόδημα των κατοίκων του, αλλά επιβάλλει 20% φόρο στους αυτοαπασχολούμενους αλλοδαπούς και 20% φόρο υπεραξίας.

7. ΜΠΑΧΑΜΕΣ Κάτοικοι: 353.000 ΑΕΠ: $11 δισ. Κατά κεφαλήν: $31.400 (28η στον κόσμο) Το 70% των κρατικών εσόδων αποτελείται από δασμούς και φόρους στο εμπόριο και το υπόλοιπο από τον τουρισμό και τις οικονομικές υπηρεσίες. Το εισόδημα δεν φορολογείται, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι μόλις 3,9% και ο φόρος ακίνητης περιουσίας από 0-1%. Στη χώρα δεν υπάρχει φόρος στις επιχειρήσεις, ούτε φόρος υπεραξίας, ούτε ΦΠΑ.

6. ΚΟΥΒΕΙΤ YouTube Κάτοικοι: 2,8 εκατ. ΑΕΠ: $163 δισ Κατά κεφαλήν: $39.800 (16η στον κόσμο) Το 90% των εξαγωγών του είναι πετρέλαιο και το 93% των εργαζομένων του δουλεύει στο δημόσιο – σε υπηρεσίες ή κρατικές εταιρείες. Το εισόδημα δεν φορολογείται, αλλά το 7,5% του πηγαίνει σε ασφαλιστικές εισφορές.

5. ΝΗΣΙΑ ΚΕΙΜΑΝ LeadingRE Κάτοικοι: 57.000 ΑΕΠ: $3,2 δισ. Κατά κεφαλήν: $43.800 (10η στον κόσμο σύμφωνα με το CIA World Factbook) Μηδέν φόρος στο εισόδημα ατόμων και εταιρειών, μηδέν φόρος υπεραξίας, μηδέν ΦΠΑ, μηδέν φόρος ακίνητης περιουσιας, προαιρετικές ασφαλιστικές εισφορές. Με το εισόδημα της κυβέρνησης να προέρχεται κυρίως από τους δασμούς στα αγαθά (5-25%), η κρίση την έκανε να σκεφτεί να επιβάλλει φόρο στα εισοδήματα των αλλοδαπών. Tους μέτρησε, βρήκε ότι είναι το 50% της εργατικής δύναμης και σχεδόν όλοι υπάλληλοι ξένων εταιρειών με μεγάλους μισθούς, είδε ότι κινδυνεύει να τους χάσει και άφησε τα σχέδια στο συρτάρι…

4. ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ Villa Guru Κάτοικοι: 8,2 εκατ. ΑΕΠ: $271 δισ. Κατά κεφαλήν: $49.000 (7η στον κόσμο) Οι πετρελαϊκές εταιρείες αγαπούν τόσο πολύ τα Εμιράτα, που δέχονται να κάνουν μπίζνες μαζί τους, παρά το φόρο μέχρι 55% που τους επιβάλλουν στα κέρδη. Από αυτόν το φόρο, από το φόρο 20% στις τράπεζες και από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων -η χώρα διαθέτει τα 7α μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο- η χώρα εισπράττει αρκετά, ώστε να μην ενοχλεί τους πολίτες της με δηλώσεις εισοδήματος και εκκαθαριστικά. Ωστόσο, επιβάλλει φόρο στα ακίνητα, δημοτικούς φόρους και διόδια, ενώ το αλκοόλ βαρύνεται με δασμούς έως και 80%

. 3. ΜΠΡΟΥΝΕΙ Borneo Adventure Κάτοικοι: 410.000 ΑΕΠ: $21 δισ. Κατά κεφαλήν εισόδημα: $54.300 (5η στον κόσμο) Η μικρή χώρα στον Ινδικό Ωκεανό «κάθεται» ολόκληρη πάνω σε ένα κοίτασμα πετρελαίου και το 90% των εξαγωγών της (και το 50% του ΑΕΠ) στηρίζεται στους υδρογονάνθρακες. Είναι η 5η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο και δεν έχει καθόλου χρέος. Και επειδή όλα αυτά ανήκουν στο μονάρχη, ο Σουλτάνος που την κυβερνά ήταν το 1997 ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μέχρι που ο άσωτος αδελφός του ξόδεψε όλα τα δισεκατομμύρια της οικογένειας. Κάπως έτσι οι κάτοικοι απέκτησαν την υποχρέωση της εισφοράς στα ασφαλιστικά ταμεία.

2. ΒΕΡΜΟΥΔΑ Sustainable Pulse Κάτοικοι: 64.000 ΑΕΠ: $5,8 δισ. Κατά κεφαλήν: $86.000 (3η στον κόσμο σύμφωνα με το CIA World Factbook) Ο φόρος 0% εισοδήματος είναι το μόνο καλό που έχει αυτή η χώρα. Ο εργαζόμενος έχει κρατήσεις 7% από τον εργοδότη του, 120 δολάρια το μήνα για κοινωνική ασφάλιση, φόρο ακίνητης περιουσίας μέχρι 19% και φόρο κληρονομιάς 5-20%, ενώ τόσο η στέγη όσο και τα εισαγόμενα αγαθά είναι πανάκριβα. Ωστόσο, ο μηδενικός φόρος στις επιχειρήσεις την κάνει εξαιρετικά δημοφιλή, στο χρηματιστήριo της είναι εγγεγραμμένες πάνω από 400 ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ ο πιο διάσημος «πελάτης» της χώρας είναι η Google που γλίτωσε πάνω από $2 δισ. σε φόρους το 2011 χρησιμοποιώντας το τοπικό «υποκατάστημά» της.

1. ΚΑΤΑΡ visitqatar Κάτοικοι: 1,9 εκατ. ΑΕΠ: $182 δισ. Κατά κεφαλήν: $102.000 (1η στον κόσμο) Η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ στηρίζει τον πλούτο της στο φυσικό αέριο. Δεν φορολογεί τους κατοίκους της -το 14% είναι εκατομμυριούχοι- αλλά οι εταιρείες υδρογονανθράκων πληρώνουν έως και 35%. Δεν υπάρχει φόρος σε μερίσματα, κέρδη, υπεραξία

https://www.tilestwra.com

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com