Νέα

Πάνω από 2 δισ. θα φέρει το 5G στους έλληνες παρόχους

Εξόχως προσοδοφόρα αναμένεται να είναι η νέα εποχή υψηλών ταχυτήτων 5G με παρόχους και κατασκευαστές να συναγωνίζονται για το προβάδισμα σε αυτή την κούρσα των εκατομμυρίων. Συγκεκριμένα τα έσοδα των παρόχων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ενώ το πέρασμα στην εποχή υψηλών ταχυτήτων εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής αλλά και αλληλεπίδρασης των ανθρώπων με τις μηχανές.

Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξε η νέα επικαιροποιημένη μελέτη της Ericsson η οποία παρουσιάστηκε κατά το ετήσιο Roadshow της Ericsson που πραγματοποιείται στην Αθήνα από 16 Ιουνίου έως 18 Ιουνίου.

Υψηλόβαθμα στελέχη της βιομηχανίας εξέφρασαν την ανάγκη να πειραματιστεί η χώρα και ο κλάδος στο 5G και να καινοτομήσει σε στενή συνεργασία με άλλους κλάδους της οικονομίας ούτως ώστε να ξεκλειδωθούν νέες ροές εσόδων για τους παρόχους και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της χώρας μέσω της ψηφιοποίησής της αλλά και την βεβαιότητα τους για τις θετικές επιδράσεις που θα έχει το ψηφιακό αυτό άλμα αλλά και

Παράλληλα, μέλη του οικοσυστήματος της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις στους τομείς του 5G, του Internet of Things και του Cloud, αναλύοντας τις προοπτικές που δημιουργεί η ψηφιοποίηση των κλάδων.

Η επικαιροποιημένη μελέτη που παρουσίασε η Ericsson κατέδειξε την ευρεία γκάμα δυνατοτήτων που προκύπτουν για τις εγχώριες επιχειρήσει. Κατόπιν ανάλυσης περισσοτέρων από 200 περιπτώσεων χρήσης 5G σε 10 διαφορετικούς οικονομικούς κλάδους, συγκεκριμενοποιήθηκαν εννέα clusters τα οποία εφόσον υλοποιηθούν οριζόντια, θα δημιουργήσουν περιθώρια πολύ σημαντικών επενδύσεων και αποδόσεων που θα συμβάλλουν τα μέγιστα στο να οδεύσει η χώρα στην 4η βιομηχανική επανάσταση.

Τα clusters που αναμένεται να συνεισφέρουν περισσότερα στα (δυνητικά, προς το παρόν) έσοδα των παρόχων από υπηρεσίες 5G στη χώρα μας είναι τα εξής: Αυτοματοποίηση σε πραγματικό χρόνο (Real-Time Automation), ενισχυμένες υπηρεσίες video, και υπηρεσίες παρακολούθησης & ιχνηλάτησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα έσοδα για τους παρόχους θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. έως το 2026, αύξηση δηλαδή της τάξης του 36% στην ανάπτυξη. Οι κλάδοι που θα αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη θα είναι ο κατασκευαστικός με υπολογιζόμενη δυνητική ανάπτυξη 21%, της ενέργειας με 16%, των δημόσιων μεταφορών με 11%, των μέσων ενημέρωσης και διασκέδασης και της αυτοκινητοβιομηχανίας με 115 και της υγείας και της δημόσιας ασφάλειας με 10%. Τα παραπάνω ωστόσο νούμερα θα προκύψουν εάν και εφόσον η χώρα αξιοποιήσει έγκαιρα και κατάλληλα της ευκαιρίες που απορρέουν από την ανάπτυξη του 5G. Κλειδί ωστόσο για την ανάπτυξη του των νέων περιπτώσεων χρήσης και των επιχειρηματικών μοντέλων του 5G αποτελούν όπως υπογραμμίστηκε οι συνεργασίες.

«Το 5G αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά την ψηφιοποίηση όλων των κλάδων της oικονομίας και τη μετάβαση πρoς το Industry 4.0», ενώ επισήμανε ότι η εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά οφείλει να ακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις. Υποστήριξε επίσης ότι η Ericsson είναι έτοιμη να ηγηθεί των εξελίξεων και να συμβάλλει στην αναγκαία μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή της δικτύωσης» τόνισε κατά την παρουσίαση της μελέτης ο Γιώργος Παππάς, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ericsson Ελλάδος.

Να σημειωθεί ότι η σουηδική εταιρεία, επιχειρεί στη χώρα μας από το 1979 και έχει στο ενεργητικό της σειρά καινοτομιών, όπως η πρώτη κλήση κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, η υλοποίηση των πρώτων δικτύων, αλλά και η υλοποίηση της πρώτης βιομηχανικής χρήσης του ΙοΤ. Ως μια από τις ηγέτιδες του κλάδου, έχει ήδη συνάψει στρατηγικές συμφωνίες με 39 πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο, ενώ αρκετές είναι οι συμφωνίες συνεργασίας με επιχειρηματικούς εταίρους, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com