Πολιτική

Χρήστος Κέλλας: Ύψιστη προτεραιότητα για τη ΝΔ ο χώρος της Υγείας

Στη Ρόδο, προσκεκλημένος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής, στο 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής, που διεξάγεται στο νησί, βρίσκεται ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας. Ο Λαρισαίος βουλευτής χαιρετίζοντας την έναρξη του Συνεδρίου, μετέφερε μήνυμα του προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως ο χώρος της υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο κ. Κέλλας περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο σύστημα Υγείας, ανέδειξε όλα τα προβλήματα, που οδηγούν στη διάλυση του χώρου. Πιο συγκεκριμένα έκανε λόγο για:

Υποχρηματοδότηση Νοσοκομείων

Οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων (τακτική, ληξιπρόθεσμα, νοσήλια), παρά τις μεγαλοστομίες για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, μειώθηκαν το 2015 κατά 260 εκ. ευρώ.

Ελλείψεις Νοσηλευτικού και Ιατρικού Προσωπικού

4.500 προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού με εγγραφή στον προϋπολογισμό 2015 για το ΕΣΥ είχε αποφασίσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο επί ΝΔ το Δεκέμβριο 2014. Μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί μόλις 915 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δίνουν προτεραιότητα σε προσλήψεις της κομματικής πελατείας τους, σε ΕΡΤ και αλλού. Για πρώτη φορά κλείνουν Δημόσια Νοσοκομεία (Πτολεμαίδας – Χειρουργικό, Παθολογικό, Κεφαλονιά – Παθολογικό).

ΜΕΘ

Έκλεισαν 80 κρεβάτια ΜΕΘ τον Οκτώβριο του 2015, ενώ είχαν εγκαίρως ενημερωθεί από ΚΕΕΛΠΝΟ και ΕΝΕ για τη λήξη των συμβάσεων των νοσηλευτών και των γιατρών. Με καθυστέρηση 4 μηνών προκήρυξε τις θέσεις το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο διαγωνισμός όμως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, μετά  τις γνωστές συμπεριφορές Πολάκη. Αποτέλεσμα, πάνω από 200 θάνατοι από τη γρίπη και ασθενείς να αναζητούν εναγωνίως κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Η ΝΔ παρέλαβε το 2012, οφειλές, 3,9 δις ευρώ και παρέδωσε το 2015, 900 εκ ευρώ. Σήμερα είναι πάλι 3,3 δις ευρώ. Αποτέλεσμα, ελλείψεις αναλώσιμων, φαρμάκων και άλλων υλικών στα Νοσοκομεία.

ΕΚΑΒ

Ασθενοφόρα παλιά και με πολλά τεχνικά προβλήματα. Χάθηκαν 97 ασθενοφόρα λόγω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού, με κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Υγειονομική κάλυψη των ανασφαλίστων

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επί Υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη και στη συνέχεια Μάκη Βορίδη, είχε διασφαλίσει με τις 2 σχετικές υπουργικές αποφάσεις τον Ιούνιο του 2014 την καθολική σχεδόν κάλυψη των αναγκών τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τέλος, ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε:

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν! Και θα τις συνεχίσουμε από την ίδια ημέρα που θα αναλάβουμε!!

Αυτές αφορούν:

Πρώτον στην συνέχιση και ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με την καθολική εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, εκδίδοντας τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται στο άρθρο 5 του ν. 4238/2014 για το ΠΕΔΥ.

Δεύτερον, την διασφάλιση της καθολικής κάλυψης όλων των αναγκών υγείας του πληθυσμού, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό των δαπανών και καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς.

Τρίτον, άμεση ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με αποασυλοποίηση όλων των εναπομεινάντων χρονίων ασθενών στα δημόσια ψυχιατρεία και δημιουργία των απαραίτητων ψυχιατρικών τμημάτων στα γενικά νοσοκομεία.

Τέταρτον, περαιτέρω εκσυγχρονισμό του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άμεση καθολική εφαρμογή του ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του πολίτη.

Τέλος πέμπτον, ολοκλήρωση των προσλήψεων που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε εξασφαλίσει και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει ακόμη υλοποιήσει, ώστε να επαναλειτουργήσουν όλα εκείνα τα τμήματα νοσοκομείων που τον τελευταίο χρόνο υπολειτουργούν ή έκλεισαν.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com