Οικονομία

Η ΕΚΤ καταργεί σήμερα το 500ευρω:Τι θα γίνει μετά

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει σήμερα να βάλει στο ” χρονοντούλαπο ” το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ.

Τα υφιστάμενα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα συνεχίσουν να βρίσκονται εν ισχύ, δεν θα καταργηθούν και δεν θα αποσυρθούν άμεσα από την κυκλοφορία.

Αυτό που θα συμβεί, είναι ότι τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν ελεύθερα μέχρι την αντικατάσταση όλων των αξιών χαρτονομισμάτων ευρώ από νέου τύπου χαρτονομίσματα Euro 2, των οποίων η μεγαλύτερη αξία θα είναι τα 200 ευρώ και όχι τα 500 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα.

Η αντικατάσταση των πρώτων χαρτονομισμάτων ευρώ του 2002 από νέου τύπου χαρτονομίσματα Euro 2 ξεκίνησε το 2013 και μέχρι στιγμής έχουν αντικατασταθεί τα χαρτονομίσματα των 5, 10 και 20 ευρώ.

Μετά και από την κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων 200 ευρώ τύπου Euro 2 σε λίγα χρόνια, τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα μπορούν να ανταλλαγούν μόνον στις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, με ίση αξία μικρότερων χαρτονομισμάτων ευρώ.

Ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ, ενδέχεται η ανταλλαγή χαρτονομισμάτων 500 ευρώ σε κεντρικές τράπεζες πάνω από μία συγκεκριμένη συνολική αξία να συνοδεύεται από την υποχρέωση του κομιστή τους να αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο έφτασε να κατέχει τα χαρτονομίσματα.

Τον περιορισμό της κυκλοφορίας των 500 ευρώ ζητούσαν οι ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές καθώς είχαν διαπιστώσει πως  αυτά τα χαρτονομίσματα διευκολύνουν την τέλεση εγκλημάτων και τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών πράξεων, καθιστώντας τη φυσική μεταφορά μετρητών ευκολότερη.

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com