Κόσμος

Ιστορική συνάντηση Ομπάμα με Ραούλ Κάστρο σήμερα- όχι όμως με τον Φιντέλ

Υπάρχουν μερικά πράγματα που παραμένουν αδύνατα ακόμα και για τον Αμερικανό πρόεδρο;

Στην ιστορική του επίσκεψη στην Κούβα ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο στην Αβάνα.

Δεν υπάρχει όμως προγραμματισμός για συνάντηση με τον ιστορικό ηγέτη της Κούβαςκαι αδερφό του Ραούλ, Φιντέλ Κάστρο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στην Κούβα τα τελευταία 88 χρόνια, γεγονός που επισφραγίζει το «άνοιγμα» ενός νέου διπλωματικού κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών.

Εκτός του Ραούλ Κάστρο, ο Ομπάμα θα συναντηθεί με πλήθος επιχειρηματιών και αξιωματούχων.  Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της πόλης, μία μικρή ομάδα Κουβανών υποδέχθηκε τον Ομπάμα, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των ΗΠΑ και της Κούβας.

«Είναι μια ιστορική ευκαιρία να έρθω άμεσα σε επαφή με τον λαό της Κούβας» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας, στην Αβάνα, η οποία επαναλειτούργησε πριν από μερικούς μήνες.

Η Κούβα εξακολουθεί να διαμαρτύρεται για τον αμερικανικό έλεγχο της ναυτικής βάσης του όρμου Γκουαντάναμο, ο οποίος ξεκίνησε με συμφωνία μίσθωσης το 1934.

Η Αβάνα διαφωνεί επίσης με τη στήριξη της Ουάσιγκτον στους αντιφρονούντες. Την Τρίτη ο Ομπάμα θα συναντήσει διαφωνούντες και έχει προειδοποιήσει ότι θα μιλήσει “άμεσα” για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον Ραούλ Κάστρο, ο οποίος πριν από σχεδόν 10 χρόνια διαδέχθηκε τον αδελφό του, τον Φιντέλ.

Στην Αβάνα, πολλοί Κουβανοί, οι οποίοι έζησαν το 1961 την αποτυχημένη απόβαση στον κόλπο των Χοίρων και το 1962 την κρίση των πυραύλων, δυσκολεύονται ακόμη να συνειδητοποιήσουν ότι το αδύνατο θα συμβεί.

Τέλος. ο Ομπάμα θα απευθυνθεί στον κουβανικό λαό, μέσω μηνύματός του στην κρατική τηλεόραση.

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com