Τα Ηνωμένα Εθνη αφαιρούν από τη Μαρία Σαράποβα τον τίτλο της πρέσβειρας καλής θέλησης
Η Μαρία Σαράποβα χάνει τον ρόλο της πρέσβειρας καλής θέλησης των Ηνωμένων Εθνών, μετά την παραδοχή της ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Η διάσημη τενίστρια, η οποία σόκαρε τους φαν του τένις όταν βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία του μελδονίου κατά το Australian Open, δεν θα είναι πλέον πρέσβειρα καλής θέλησης των Ηνωμένων Εθνών, τίτλο που είχε αποκτήσει τον Φεβρουάριο του 2007. Μάλιστα, η Σαράποβα είχε δωρήσει 100.000 δολάρια για να βοηθήσει επιζώντες της καταστροφής του Τσερνομπίλ του 1986.
Η Σαράποβα είχε συνεργαστεί με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, η οποία επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας, εννέα χρόνια πριν από την απόφαση της οργάνωσης να βάλει τέλος σε αυτή τη σχέση εν αναμονή της έκβασης της υπόθεσης περί ντόπινγκ.
Η Ρωσίδα τενίστρια ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε σχέση με αυτή την καταστροφή, αφού η οικογένειά της έχει δεσμούς με την περιοχή. Οι γονείς της ζούσαν 80 μίλια βόρεια του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η μητέρα της, Yelena, είχε μείνει έγκυος στην Σαράποβα λίγους μήνες μετά την έκρηξη.
Σύμφωνα. όμως, με τους όρους του άρθρου 28 των κατευθυντηρίων γραμμών για τον ορισμό των πρεσβευτών καλής θέλησης των Ηνωμένων Εθνών, η σχέση της με τον οργανισμό αναστέλλεται.
Εκπρόσωπος είπε στον Guardian: «Το UNDP παραμένει ευγνώμων στη Μαρία Σαράποβα για τη στήριξή της, ειδικά γύρω από την ανάκαμψη της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ».
«Ωστόσο, υπό το φως της πρόσφατης ανακοίνωσης της κας Σαράποβα, αναστέλλεται ο ρόλος της ως πρέσβειρα καλής θέλησης και οι προγραμματισμένες δραστηριότητές της, για όσο διάστημα θα συνεχίζεται η έρευνα».