Πολιτική

Θρίλερ στη σύνοδο… χωρίς απόφαση ως τις 18 Μαρτίου

Ικανοποιημένη εμφανιζόταν η ελληνική πλευρά μετά την λήξη της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, παρότι οι οριστικές αποφάσεις μετατέθηκαν για την επόμενη Σύνοδο στις 17-18 Μαρτίου και μέχρι τότε πολλά μένει να διευκρινιστούν σε σχέση με την πρόταση της Τουρκίας

Επί της ουσίας ωστόσο νικητής της συνόδου αναδείχθηκε η Τουρκία που κατάφερε να “εκπλήξει” του Ευρωπαίους με τις προτάσεις της, αλλά παράλληλα και τις οικονομικές απαιτήσεις με τις οποίες, τις συνόδευσε  με αποτέλεσμα η μοναδική λύση, έτσι όπως τώρα φαντάζει να μετριέται με ενίσχυση με πολλά δισ. προς την Τουρκία έτσι ώστε να σταματήσει η ροή προς τη Δύση προσφύγων και μεταναστών.

H Σύνοδος έφθασε αρκετές φορές στα πρόθυρα του ναυαγίου και ανέδειξε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των χωρών της ΕΕ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Εφόσον οι κατ αρχήν αποφάσεις οριστικοποιηθούν, η πίεση στα ελληνικά νησιά θα μειωθεί και η Ελλάδα θα δεχθεί βοήθεια για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, ωστόσο μένει να φανεί τι πιέσεις θα δεχθεί στο πεδίο των σχέσεων με την Τουρκία, η οποία για να συναινέσει στην μείωση της προσφυγικής ροής ζητά ανταλλάγματα, πέρα από την οικονομική βοήθεια, που άπτονται και των σχέσεών της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ωστόσο, θετικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας υπάρχουν και άλλα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι βγήκε από το τραπέζι το ζήτημα των κλειστών συνόρων.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com