Πολιτική

Σε συναγερμό η κυβέρνηση ψάχνει 40 χώρους φιλοξενίας προσφύγων

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα σήμερα και από την σοκαριστική παραδοχή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλα πως το προσφγυγικό δεν είναι ένα πρόβλημα που θα επιλυθεί σε λίγους μήνες. Δήλωσε πως το είναι ένα θέμα που οι Έλληνες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια.

Και με δεδομένο πως τα σύνορα είναι κλειστά στην Ειδομένη όπου έχουν εγκλωβιστεί περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες, η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να βρει χώρους φιλοξενίας.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε σήμερα επίσημα από τους δήμους όλης της χώρας να υποδείξουν στην κυβέρνηση χώρους προσωρινής φιλοξενίας, αλλά και χώρους όπου οι πρόσφυγες θα παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όπως είπε ο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικήςκ. Μουζάλας σε δηλώσεις του, «κατά την άποψή μου το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε το αντίθετο και προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες αυτής της πράξης».

Όσο η Ειδομένη παραμένει κλειστή «και μέχρι να λειτουργήσει η μετεγκατάσταση και η επανεγκατάσταση, για κάποιο χρονικό διάστημα αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν στη χώρα μας και κάποιοι από αυτούς θα πρέπει να τύχουν φιλοξενίας που αντιστοιχεί στο νομικό καθεστώς τους», συνέχισε. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο υλοποιεί σχέδιο «για πρόχειρη φιλοξενία, αμέσως μετά όμως, αφού μαζευτούν από τους δρόμους, θα υπάρξει μέριμνα για την καλύτερη φιλοξενία αυτών που νομικά τη δικαιούνται», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Επίσης, επιστολή στις τράπεζες απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλής με την οποία ζητά να παραχωρήσουν τις κατασκηνώσεις που διαθέτουν για τα παιδιά των υπαλλήλων τους προκειμένου να φιλοξενηθούν σε αυτές πρόσφυγες.

Η επιστολή αυτή είναι ενδεικτική του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί με τα κύματα των προσφυγικών ροών και των “σπασμωδικών” λύσεων που αναζητεί η κυβέρνηση χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειές τους για την κοινωνία. Πέρα από σαφές σχέδιο που θα απαιτούσε η εν λόγω πρόταση να συνοδεύεται όχι μόνο από συγκεκριμένο χρονικό όριο διαμονής των προσφύγων (καθώς ουδέν μονιμότερον του προσωρινού), θα έπρεπε να συνοδεύεται και από προβλέψεις υγιεινής και ασφάλειας για την κατοπινή χρήση των κατασκηνώσεων από παιδιά.

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com