Νέα

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία, έρχεται χειμώνας από το Σαββατοκύριακο με χιόνια και θυελλώδεις ανέμους

Άστατος θα είναι σήμερα ο καιρός με τοπικές βροχές κυρίως στο Αιγαίο και στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά αλλά και πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά και βόρεια.

Εν τω μεταξύ “καμπανάκι” κρούουν οι μετεωρολόγοι, με τον Σάκη Αρναούτογλου να λέει ότι το Σαββατοκύριακο αναμένεται να επικρατήσουν σφοδροί άνεμοι, με τις μέγιστες εντάσεις να αναμένονται το Σάββατο το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη. Προσθέτει πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο για χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα, στα γύρω ορεινά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Ο κ. Αρναούτογλου σημειώνει ότι θα υπάρχει μια πρόσκαιρη βελτίωση, αλλά από την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού, με πιο έντονες χιονοπτώσεις στα βόρεια της χώρας.

Την ίδια ώρα, η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, όπου προειδοποιεί για βροχές και καταιγίδες που είναι πιθανό να ενταθούν πρόσκαιρα σε τμήματα της Θράκης τις πρωινές ώρες.

Μαρουσάκης: Τα δύο “ποτάμια” που θα φέρουν έντονο κρύο

Πτώση της θερμοκρασίας και χειμωνιάτικο καιρό “βλέπει” ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης για τις επόμενες ημέρες.

Με μια μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook, εξηγεί ότι αέριες μάζες που θα κινηθούν προς τη χώρα μας θα φέρουν απότομα κρύο, ωστόσο παράλληλα αναλύει το πώς ένα άλλο “υποτροπικό ποτάμι” θα εμποδίσει μια ψυχρή εισβολή με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες από το να χτυπήσει με ακρότητες τη χώρα μας.

Σε ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσιάζει χάρτες που δείχνουν την κίνηση δύο “ποταμών αέρα” που αναμένεται να φέρουν αλλαγές στις καιρικές συνθήκες της Ελλάδας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Ο ΠΟΛΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΟΣ ΤΑ ΔΥΟ ΠΟΤΑΜΙΑ ΜΑΛΩΝΑΝΕ ΠΟΙΟ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΗ ΖΕΣΤΗ

Με το φθινόπωρο αργά αλλά σταθερά να κερδίζει ολοένα και πιο πολύ έδαφος μετά και τον λήθαργο στον οποίο είχε πέσει εδώ και αρκετό καιρό, κυλούν οι τελευταίες ημέρες καιρικά στη χώρα μας, με τα βροχόμετρα επιτέλους να “ξεσκουριάζουν” ειδικά για περιοχές προς τα ανατολικά και νότια θαλάσσια τμήματα και που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη τις βροχές μετά από μια μεγάλη περίοδο έντονης ξηρασίας.

Τα ποτάμια αέρα πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα και που πηδαλιουχούν τα καιρικά συστήματα κάτω χαμηλά, αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους κατεβάζοντας τον βόρειο πόλο νοτιότερα στη Γηραιά Ήπειρο και κλείνοντας πονηρά το μάτι και στη χώρα μας θυμίζοντάς μας ότι ο Χειμώνας μπορεί να μην έχει κάνει αισθητή την παρουσία του προς τα νότια της Ευρώπης, παρόλα αυτά παρακολουθεί κρυμμένος τις εξελίξεις περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή που θα επιβιβαστεί στο πολικό ποτάμι για να φτάσει και στη χώρα μας.

ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Στον πρώτο μας χάρτη όπου απεικονίζονται τα ποτάμια αέρα ψηλά στην ατμόσφαιρα, βλέπουμε το πολικό ποτάμι να στρέφεται προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα την Κυριακή αλλά και το διήμερο Δευτέρα – Τρίτη, πολικές αέριες μάζες να φτάσουν μέχρι και τα βόρεια τμήματα της χώρας μας.

Παρατηρώντας όμως τον ίδιο χάρτη και προς το τελείωμα του βίντεο, βλέπουμε ένα δεύτερο ποτάμι αέρα να ξεχύνεται από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την περιοχή της Κύπρου. Είναι στην ουσία αυτά τα δύο ποτάμια αέρα που διατρέχουν το βόρειο ημισφαίριο και που ελέγχουν – καθορίζουν την εναέρια καιρική κυκλοφορία. Όταν μάλιστα αυτά τα δύο ποτάμια θυμώσουν παράγουν επικίνδυνες κακοκαιρίες. Έτσι λοιπόν και τώρα αυτά τα δύο ποτάμια μοιάζουν αρκετά θυμωμένα, παρόλα αυτά η διάταξη που αυτά φέρουν θα μας γλιτώσει από τα χειρότερα.

Ορμώμενοι από την τελευταία μας φράση και αναλύοντας τον δεύτερο χάρτη μας μπορούμε να δούμε με το γράμμα “Χ” τις κακοκαιρίες που λαμβάνουν χώρα από σήμερα μέχρι και τις αρχές της άλλης εβδομάδας. Ταυτόχρονα με τις μπλε αποχρώσεις αποτυπώνεται η πολική αέρια μάζα και ποια πορεία θα ακολουθήσει.

Έτσι λοιπόν μέχρι και την Παρασκευή η χώρα μας θα βρίσκεται κάτω από την επίδραση του βαρομετρικού χαμηλού που βρίσκεται προς τις ακτές της βόρειας Αφρικής νότια της Ιταλίας και που στην ουσία το πολικό ποτάμι θα εμποδίσει να κινηθεί βορειότερα, παραδίδοντάς το στο υποτροπικό για να το εκτονώσει προς την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι μέχρι και την Παρασκευή θα επιμείνει το φθινοπωρινό μοτίβο με τον καιρό του νοτιά να κυριαρχεί δίνοντας ήπιες θερμοκρασίες και βροχές που θα είναι περισσότερες και εντονότερες στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο.

Ταυτόχρονα το πολικό ποτάμι θα κατεβάσει με τις μπλε αποχρώσεις την πολική μάζα νοτιότερα όπου συναντώντας τα νερά της Αδριατικής και του βορείου Ιονίου θα σχηματίσει ένα δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα μας απασχολήσει από το Σάββατο και μετά.

Έτσι λοιπόν το Σάββατο αναμένουμε νέα επιδείνωση του καιρού με αρκετές βροχές αλλά και καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα. Αξιόλογες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά της κεντρικής και πιο πολύ της βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Παρατηρώντας τον ίδιο χάρτη μπορούμε να δούμε ότι το χαμηλό αυτό δεν θα μείνει για πολύ στην περιοχή μας μιας και τα ποτάμια αέρα που αναλύσαμε παραπάνω θα το οδηγήσουν γρήγορα προς τη Μαύρη θάλασσα και βορειότερα.

Έτσι λοιπόν την Κυριακή θα κατέβει ναι μεν κρύο με παγερούς βοριάδες η κακοκαιρία όμως σε ότι αφορά τις βροχές και τα χιόνια θα έχει φύγει μακριά μας με τον ήλιο να κυριαρχεί σταδιακά στις περισσότερες περιοχές, ένας ήλιος όμως με δόντια.

Σε ανάλογο καιρικό μοτίβο θα κυλήσουν και οι πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας με αρκετό κρύο, από φαινόμενα όμως λίγα πράγματα.

Στους τελευταίους δύο χάρτες βασίζονται αυτά που μόλις αναλύσαμε έτσι όπως προέκυψαν από τα προγνωστικά μας συστήματα εκμεταλλευόμενοι έναν μέσο όρο από 40 προγνωστικά σενάρια.

Οι μεταβλητές που παρουσιάζονται είναι η 6ωρη βροχόπτωση αλλά και η θερμοκρασία στα 1500 μέτρα κατατάσσοντας αυτή την πρώτη ψυχρή αξιόλογη εισβολή για την Ευρώπη ως μέτριας έντασης προς ισχυρή για περιοχές προς τον βορρά της χώρας μας και ως ασθενούς προς μέτριας έντασης προς το νότο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Το πολικό ποτάμι κλείνει το δρόμο στο βαρομετρικό χαμηλό νότια της Ιταλίας να κινηθεί βορειότερα εγκλωβίζοντάς το για αρκετές ημέρες στα νερά της Μεσογείου, στον αντίποδα το υποτροπικό ποτάμι θα εμποδίσει το πολικό ψύχος να κινηθεί νοτιότερα, με τη χώρα μας να βρίσκεται στο ενδιάμεσο δύο ισχυρών καιρικών γεγονότων καταλήγοντας σε μια εξέλιξη φυσιολογική για την εποχή χωρίς γενικευμένες ακρότητες.

Κλείνοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι επιτέλους ο καιρός εναρμονίζεται με το ημερολόγιο. Για πόσο? Δύσκολο να απαντηθεί!

 

 

Σαββατοκύριακο με 11 μποφόρ και “βουτιά” 12 βαθμών βλέπει ο Τσατραφύλλιας

Σε ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας κάνει λόγο για τρεις ατμοσφαιρικές διαταραχές που θα επηρεάσουν την χώρα. Όπως λέει, οι δύο θα φέρουν κρύο και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα.

“Συγκεκριμένα τα βασικά χαρακτηριστικά των τριών καιρικών συστημάτων θα είναι:

Σαββατο-Κυριακή 25-26/11

-Θυελλώδεις άνεμοι (10-11 μποφόρ)-νοτιάδες και σταδιακά βοριάδες

-Πτώση θερμοκρασίας 10-12 βαθμοί

-Καταιγίδες δυτικά, Θράκη, ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα

-Χιόνια (Σάββατο βράδυ κυρίως) ορεινά και χαμηλότερα υψόμετρα Μακεδονίας-Θράκης

Τρίτη -Τετάρτη 28-29/11 (με επιφύλαξη)

-Θυελλώδεις άνεμοι (9-10 μποφόρ) – νοτιάδες και σταδιακά βοριάδες

-Καταιγίδες δυτική Ελλάδα, Θράκη, ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα

-Πτώση θερμοκρασίας 6-8 βαθμοί

-Χιόνια και σε ημιορεινά κεντρικής και βόρειας Ελλάδας”.

 

 

ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα, Πέμπτη

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, για σήμερα Πέμπτη 23 Νοεμβρίου προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τοπικές βροχές και κυρίως τις πρωινές ώρες στο βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν βαθμιαία και τις βραδινές ώρες στα ανατολικά ηπειρωτικά και τα βόρεια θα σταματήσουν. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια και τα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5, στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ και μόνο στα βορειοανατολικά θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια και θα κυμανθεί από 08 έως 19 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα σταδιακά μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς στα ανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ που θα εξασθενήσουν από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Βαθμιαία μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

thetoc.gr

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com