Νέα

15+1 ταινίες των 00’s που έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στην μνήμη μας

Η νέα χιλιετία ήταν μια ιδιαίτερη συναρπαστική περίοδος για τον κινηματογράφο, δεδομένου ότι χιλιάδες κινηματογραφιστές ανά τον κόσμο, γύρισαν χιλιάδες ταινίες, πολλές από τις οποίες προβλήθηκαν στις σκοτεινές αίθουσες αποφέροντας δισεκατομμύρια στα κινηματογραφικά στούντιο και ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να αποτελούν θέμα συζήτησης.

Αν και πολλές ταινίες έκαναν το ντεμπούτο τους κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 2000 και μάλιστα έλαβαν καλές κριτικές, υπάρχουν μερικές ταινίες που ξεχώρισαν από τις υπόλοιπες, καθώς έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στην μνήμη μας και συνεχίζουμε ακόμα και σήμερα να τις παρακολουθούμε (ξανά και ξανά) με το ίδιο ενδιαφέρον.

Αν λοιπόν είστε περίεργοι να δείτε ποιες είναι μερικές από τις καλύτερες ταινίες που κυκλοφόρησαν την δεκαετία του 2000, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι κύλιση προς τα κάτω.

American Psycho (2000)

Στη Νέα Υόρκη του 1987, ο Πάτρικ Μπέιτμαν, ψυχρός χρηματιστής της Γουόλ Στριτ που διακατέχεται από την ψύχωση της κοινωνικής επίδειξης, επιδίδεται ταυτόχρονα σε φρικτούς φόνους, βιασμούς και κανιβαλιστικές πράξεις, τις οποίες δεν αντιλαμβάνεται κανείς, ίσως γιατί αποτελούν φαντασιώσεις του.

Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο και σε σκηνοθεσία της Μαίρη Χάρον, το American Psycho δίχασε πολλούς θεατές και κριτικούς προκαλώντας διφορούμενα σχόλια. Η συγκεκριμμένη ταινία ανέδειξε τον εξαιρετικό Κριστιαν Μπέιλ, έναν από τους σημαντικότερους συγχρονους ηθοποιούς.

Πιάσε με αν Μπορείς (2002)

Η εκπληκτική ιστορία του πλέον καταζητούμενου απατεώνα που μετέφερε στον κινηματογράφο ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, με πρωταγωνιστές τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τον Τομ Χανκς.

Όσον αφορά την υπόθεση, ένας πράκτορας του FBI βάζει σκοπό της ζωής του να συλλάβει τον Φρανκ Αμπαγκνάλ, σπεσιαλίστα στις πλαστογραφήσεις επιταγών, ο οποίος σε ηλικία μόλις 21 ετών άσκησε τα επαγγέλματα του πιλότου, του γιατρού και του δικηγόρου! Μόνο που κάθε φορά που έβρισκε τα ίχνη του, ο Φρανκ βρισκόταν ένα βήμα πιο μπροστά και του ξέφευγε.

25η Ώρα (2002)

Ο Μόντι Μπόργκαν καταδικάζεται σε επταετή φυλάκιση για εμπόριο ναρκωτικών. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο πριν μπει στην φυλακή κάνει μια ενδοσκόπηση για το πώς έφτασε μέχρι εκεί, συναντιέται με τον πατέρα και τους φίλους του και προσπαθεί να καταλάβει ποιος τον κάρφωσε στην αστυνομία. Υπαρξιακό δράμα με φόντο τη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Μια από τις πιο ουσιαστικές ταινίες του Σπάικ Λι.

Η Πόλη του Θεού (2002)

Η Πόλη του Θεού απεικονίζει την ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος στο προάστιο του Cidade de Deus (Πόλη του Θεού) του Ρίο ντε Τζανέιρο, από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στο επίκεντρο είναι η πόλεμος μεταξύ του εμπόρου ναρκωτικών Li’l Zé και του πρώην πολεμίου ναρκωτικών που πέρασε στο έγκλημα Knockout Ned. Το σλόγκαν της είναι: «Αν τρέξεις, το θηρίο θα σε πιάσει, αν παραμείνεις, το θηρίο θα σε φάει».

Θα Χυθεί Αίμα (2007)

Το “Θα Χυθεί Αίμα” είναι μία επική ταινία για την οικογένεια, την πίστη, την εξουσία και το πετρέλαιο, η οποία διαδραματίζεται στην Καλιφόρνια στο γύρισμα του αιώνα, την περίοδο της πετρελαϊκής άνθησης. Η ιστορία περιγράφει την άνοδο του Ντάνιελ Πλέινβιου (Ντάνιελ Ντέι – Λιούις), ο οποίος από αδέκαρος μεταλλωρύχος που μεγαλώνει μόνος του το γιο του, μετατρέπεται σε μεγιστάνα του πετρελαίου.

Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού (2004)

Μια αμερικανική αισθηματική κομεντί φαντασίας παραγωγής 2004, σε σκηνοθεσία Μίτσελ Γκοντρί. Ο Τζόελ (Τζιμ Κάρεϊ), συντετριμμένος που η κοπέλα του, Κλέμενταϊν (Κέιτ Γουίνσλετ), έσβησε τη σχέση τους από το μυαλό της, αποφασίζει να κάνει το ίδιο. Καθώς βλέπει τις αναμνήσεις του να διαγράφονται, συνειδητοποιεί ότι την αγαπάει ακόμα και ότι μπορεί να είναι αργά για να διορθώσει το λάθος του.

Τίγρης και Δράκος (2000)

To “Τίγρης και Δράκος” σκηνοθετήθηκε από τον Ανγκ Λι και πρωταγωνιστούν πολύ γνωστοί κινέζοι ηθοποιοί όπως η Μισέλ Γέο, ο Τσο Γιουν-Φατ, η Ζανγκ Ζιγί και ο Τσανγκ Τσεν. Η ταινία βασίστηκε στο τέταρτο μυθιστόρημα μιας γνωστής κινέζικης πενταλογίας του Γανγκ Ντούλου. Οι πολεμικές τέχνες και οι σκηνές δράσης χορογραφήθηκαν από τον Γιούεν Γιο Πινγκ.

Με ένα λιτό προϋπολογισμό της τάξεως των 15 εκατομμυρίων δολαρίων και διαλόγους στα κινέζικα, ο “Τίγρης και Δράκος” έγινε μια μεγάλη παγκόσμια επιτυχία. Μόνο στην Αμερική κέρδισε τα 128 εκατομμύρια δολάρια και αναδείχτηκε ως η πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ξενόγλωσση ταινία στην αμερικάνικη ιστορία. Κέρδισε 4 βραβεία Όσκαρ (Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, Καλύτερων Σκηνικών) ενώ ήταν υποψήφια σε άλλες έξι κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ταινίας.

Kill Bill (2003)

Ακόμα μια ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, η οποία ακολουθεί έναν χαρακτήρα που αρχικά προσδιορίζεται ως “The Bride” (Νύφη). Ύστερα από τέσσερα χρόνια σε κωματώδη κατάσταση, η Νύφη, μια επαγγελματίας δολοφόνος που προδόθηκε από τους συντρόφους της και τον εραστή της Μπιλ, συνέρχεται και ζητά εκδίκηση.

Oldboy (2003)

Ένας συνηθισμένος άνθρωπος απάγεται από αγνώστους και μένει φυλακισμένος επί 15 χρόνια, χωρίς να γνωρίζει την αιτία. Όταν ξαφνικά αποφυλακίζεται, αναζητά τους δεσμώτες του, όμως ο άγνωστος δήμιος του συνεχίζει να ελέγχει τη ζωή του, κάνοντας τον μια μαριονέτα σ’ ένα μακιαβελικό σχέδιο εκδίκησης.

Million Dollar Baby (2004)

Η ταινία μιλάει για έναν υποεκτιμημένο προπονητή μποξ, το κρυφό του παρελθόν και την αναζήτησή του για εξιλέωση μέσω της βοήθειας που παρέχει σε μια ερασιτέχνισσα γυναίκα μποξέρ η οποία προσπαθεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά της και να γίνει επαγγελματίας. Η ταινία κέρδισε 4 βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ήταν η 25η ταινία που σκηνοθέτησε ο Κλιντ Ίστγουντ, η 57η στην οποία πρωταγωνίστησε και η 21η που ήταν παραγωγός.

Χαμένοι στην Μετάφραση (2003)

Το “Χαμένοι στη Μετάφραση” είναι κωμική-δραματική ταινία, σε σκηνοθεσία και σενάριο της Σοφία Κόπολα, με πρωταγωνιστές τους Μπιλ Μάρεϊ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τζιοβάνι Ριμπίζι και Άννα Φάρις. Περιστρέφεται γύρω από έναν μεσήλικα ηθοποιό, τον Μπομπ, και μια νεαρή κοπέλα που αποφοίτησε πρόσφατα από τον πανεπιστήμιο, την Σαρλότ. Βρίσκονται για διαφορετικούς λόγους στην Ιαπωνία και μεταξύ τους αναπτύσσεται συμπάθεια μετά από μια τυχαία συνάντηση σε ένα ξενοδοχείο του Τόκιο.

Καμία Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους (2007)

Το “Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους” διηγείται την ιστορία μιας αποτυχημένης συναλλαγής ναρκωτικών και του επακόλουθου δραματικού παιχνιδιού της γάτας με το ποντίκι, καθώς τρεις άντρες διασχίζουν επανειλημμένα ο ένας το μονοπάτι του άλλου στις ερήμους του δυτικού Τέξας της δεκαετίας του 80. Η ταινία εξετάζει τη μοίρα και τις συγκυρίες, στοιχεία που είχαν εξερευνήσει και παλαιότερα οι αδερφοί Κοέν στις ταινίες Μόνο Αίμα και Fargo.

Memento (2000)

Το “Memento” είναι αμερικανική νεο-νουάρ ταινία του 2000, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Κρίστοφερ Νόλαν. Βασίζεται στο Memento Mori του Τζόναθαν Νόλαν, αδερφού του σκηνοθέτη. Όοσν αφορά την υπόθεση, ο Λίοναρντ πάσχει από προσωρινή απώλεια μνήμης, με αποτέλεσμα να μη θυμάται τι συνέβη πριν από 15 λεπτά. Οικοδομεί το πρόσφατο παρελθόν του με σημειώσεις πάνω σε φωτογραφίες πολαρόιντ, ενώ ταυτόχρονα αναζητά το δολοφόνο της γυναίκας του.

Σκοτεινός Ιππότης (2008)

Ο “Σκοτεινός Ιππότη”ς είναι αμερικανική περιπετειώδης αστυνομική ταινία, παραγωγής 2008, σε σκηνοθεσία Κρίστοφερ Νόλαν. Το σενάριο έγραψε ο ίδιος μαζί με τον αδερφό του Τζόναθαν Νόλαν. Eίναι βασισμένη στο χαρακτήρα Μπάτμαν της DC Comics και αποτελεί συνέχεια του Batman Begins (2005) και τη δεύτερη προσθήκη στη σειρά ταινιών Μπάτμαν σε σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Νόλαν. Ο Κρίστιαν Μπέιλ επαναλαμβάνει το ρόλο του ως Μπρους Γουέιν/Μπάτμαν ενώ επιστρέφουν και οι Μάικλ Κέιν στο ρόλο του Άλφρεντ Πένιγουορθ, Γκάρι Όλντμαν στο ρόλο του Τζέιμς Γκόρνον και Μόργκαν Φρίμαν στο ρόλο του Λούσιους Φοξ. Στο καστ προστίθενται ο Χιθ Λέτζερ στο ρόλο του Τζόκερ, ο Άαρον Έκχαρτ στο ρόλο του Χάρβεϊ Ντεντ/Διπρόσωπου και η Μάγκι Τζίλενχαλ στο ρόλο της Ρέιτσελ Ντοζ.

Έλαβε 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας δύο στις κατηγορίες Καλύτερο Ηχητικό Μοντάζ και Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Λέτζερ.

Slumdog Millionaire (2008)

Το “Slumdog Millionaire” είναι μια βρετανική δραματική ταινία του 2008, σκηνοθετημένη από τον Ντάνι Μπόιλ και την Λαβλίν Ταντάν. Διαδραματίζεται στην Ινδία και παρουσιάζει την ιστορία ενός νεαρού αμόρφωτου Ινδού από τις φτωχογειτονιές της Βομβάης, ο οποίος εμφανίζεται στην ινδική εκδοχή του τηλεπαιχνιδιού Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος και ξεπερνά τις προσδοκίες του κοινού, εγείροντας τις υποψίες του τηλεοπτικού οικοδεσπότη και της αστυνομίας.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά (2003)

Βασίζεται στο τρίτο βιβλίο της τριλογίας “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών” του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν και αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας, μετά από τις ταινίες “Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού” (2001) και “Οι Δύο Πύργοι” (2002). Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 17 Δεκεμβρίου 2003, και μέχρι σήμερα καταλαμβάνει την 7η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών.

Σάρωσε και τα 11 βραβεία Όσκαρ για τα οποία ήταν υποψήφια, συμπεριλαμβανομένων του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των ταινιών “Μπεν Χουρ” και “Τιτανικός”. Είναι η πρώτη ταινία φαντασίας που κερδίζει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας καθώς και η πρώτη που το κερδίζει με το τρίτο μέρος.

perpetual.gr

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com