Νέα

Νέα μέτρα: Lockdown για ανεμβολίαστους σε κομμωτήρια, λιανεμπόριο, τράπεζες και χώρους εστίασης και διασκέδασης

Ο κορονοϊός επελαύνει και η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να… πατήσει το κουμπί για νέα μέτρα, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να τα ανακοινώνει ζωντανά.

Όλα αυτά την ώρα που ακόμη ένα «μαύρο» ρεκόρ γράφτηκε την Τρίτη, 02.11.2021, όπως σας είχε προϊδεάσει από νωρίς το newsit.gr, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.700 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, με τους νεκρούς να είναι 59 και τους διασωληνωμένους 434.

Την ίδια ώρα, στην Αττική καταγράφηκαν 1.329 νέες μολύνσεις και στην Θεσσαλονίκη 1.108 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων).

Κορονοϊός: Δείτε τις ανακοινώσεις του Θάνου Πλεύρη για τα νέα μέτρα

“Βρισκόμαστε σε μία αυξητική τάση της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα έχοντας διπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ και με προσλήψεις προσωπικού. Παράλληλα έχουμε έρθει σε πλήρη συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, όπου έχουν παραχωρηθεί κλίνες”, είπε αρχικά ο κ. Πλεύρης.

Το μέτρο της αναστολής για τους ανεμβολίαστους γιατρούς θα παραμείνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και η σύμβαση των ανεμβολίαστων επικουρικών γιατρών δεν θα ανανεωθεί, τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “τα στοιχεία είναι αμείλικτα” για τους ανεμβολίαστους και πως είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εμβολιασμένοι πολίτες να κάνουν και την τρίτη δόση.

“Οι περιορισμοί θα αφορούν τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν διότι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. Από το Σάββατο θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα προσαρμογής για την προστασία της κοινωνίας. Όλοι οπι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι με δύο rapid test εβδομαδιαίως. Σε όλους τους χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid test.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι η καμπάνια εμβολιασμού θα επεκταθεί με ενημερωτικά sms προς τους πολίτες, καθώς και με διαφημιστικά σποτ στα μέσα ενημέρωσης.

Από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου, όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα προσέρχονται στη δουλειά τους με δύο rapid ή PCR τεστ εβδομαδιαίως. Ο Θάνος Πλεύρης, επιβεβαιώνοντας τις εισηγήσεις των ειδικών, ανακοίνωσε ότι όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και στις εκκλησίες, θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid ή μοριακά test εβδομαδιαίως.

Σε όλους τους χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, οι ανεμβολίαστοι θα εισέρχονται επίσης με rapid test ή μοριακό. Το μέτρο δεν αφορά αγορές τροφίμων και φαρμακεία.

Επιπλέον, αυξάνονται τα πρόστιμα για τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, καθώς θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ. Επίσης, θα υπάρξει ποινή στις ομάδες, αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα, όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα

Όσοι, λοιπόν, δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, θα χρειάζονται μοριακό ή rapid test για… σχεδόν παντού.

Αρχικά όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, αλλά και στις εκκλησίες, θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid ή Pcr τεστ την εβδομάδα, προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στις εργασίες τους (σ.σ. μέχρι σήμερα έπρεπε να κάνουν ένα κάθε εβδομάδα).

Αυτό σημαίνει ένα κόστος 80 ευρώ το μήνα, καθώς το κάθε rapid test κοστίζει 10 ευρώ και τα χρήματα αυτά θα τα πληρώνουν… από την τσέπη τους.

Από εκεί και πέρα; Θα υποχρεούνται να δείξουν αρνητικό ή rapid test για να μπουν:

  • Στις δημόσιες υπηρεσίες
  • Στα εμπορικά κέντρα
  • Στα καταστήματα
  • Στα κομμωτήρια
  • Στις τράπεζες
  • Στους χώρους διασκέδασης

Μονάχα τρεις οι εξαιρέσεις

Οι μόνοι χώροι που θα μπορούν να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, είναι:

  • Τα καταστήματα τροφίμων
  • Τα φαρμακεία
  • Οι εκκλησίες

Φυσικά εξαίρεση αποτελούν και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κι αυτό σημειώνεται διότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν μετά την ανακοίνωση των μέτρων.

Πού θα μπορούν οι ανεμβολίαστοι να κάνουν τα τεστ

Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους -τα οποία θα ισχύσουν από το προσεχές Σάββατο 6 Νοεμβρίου και για 15 μέρες- υπενθυμίζεται πως οι ανεμβολίαστοι μπορούν να κάνουν PCR ή Rapid test στα εξής σημεία:

  • Στα φαρμακεία
  • Στα νοσοκομεία
  • Στα εργαστήρια
  • Στις ιδιωτικές κλινικές.

 

Ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους διασκέδασης, και όπως τόνισε, τα μέτρα θα εφαρμοστούν.

Διπλασιάζονται οι ποινές στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δεν τηρούν τα μέτρα

Από εκεί και πέρα, ξεκινούν πλέον από 5000 ευρώ και «λουκέτο» του καταστήματος για 15 μέρες, καθώς και γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Επίσης θα δέχονται ποινές οι ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων.

Επιπλέον, δημιουργείται και μία… μαύρη λίστα της ΑΑΔΕ, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις στις οποίες «κόπηκαν» πρόστιμα για τέτοιου είδους παραβάσεις.

 

newsit.gr

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com