Νέα

Πέθανε από κορωνοϊό ο Manu Dibango

Σύμφωνα με τον γαλλικό αλλά και τον αφρικανικό Τύπο, ο Manu Dibango πέθανε στη Γαλλία, ενώ πριν λίγες ημέρες είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. «Πέθανε νωρίς το πρωί σε ένα νοσοκομείο στο Παρίσι» είπε ο εκπρόσωπος της δισκογραφικής του εταιρείας με την οικογένειά του να επιβεβαιώνει με μήνυμα στο facebook ότι ο θάνατός του οφείλεται στον Covid-19.

Γεννημένος στις 12 Δεκεμβρίου του 1933 στην Ντουάλα του Καμερούν, πήρε τα πρώτα του μουσικά ακούσματα στην εκκλησία των προτεσταντών, όπου η μητέρα του ήταν υπεύθυνη της χορωδίας. Στα 15 του οι γονείς του τον έστειλαν σχολείο στην Γαλλία. Στα 17 του άρχισε πιάνο και μερικά χρόνια μετά σαξόφωνο. Τον είχε κερδίσει το ρεύμα της τζαζ που μεταπολεμικά έφτασε στην Ευρώπη μέσα από μουσικούς, όπως ο Ντιουκ Έλινγκτον και ο Λούις Άρμστρονγκ.

Το τραγούδι «Soul Makossa» το 1973 ήταν αυτό που τον έκανε ευρέως γνωστό όπως και το makossa, τον παραδοσιακό χορευτικό ρυθμό του Καμερούν. Ένας ρυθμός που επηρέασε τη σύγχρονη ποπ μουσική, από τον Μάικλ Τζάκσον στο «Wanna Be Startin’ Somethin’», μέχρι την Rihanna στο «Don’t Stop the Music».

Το στυλ που ανέπτυξε με τα χρόνια συνδύαζε τζαζ, funk και την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας του. Είχε συνεργαστεί από τον Φέλα Κούτι μέχρι τον Χέρμπι Χάνκοκ.

Επιπλέον, ασχολήθηκε και με τον συνδικαλισμό καθώς ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Cameroon Music Corporation για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, ενώ διορίστηκε καλλιτέχνης της UNESCO για την Ειρήνη το 2004.

Είχε χαρακτηριστεί ως ο μεγαλύτερος σαξοφωνίστας που γεννήθηκε στην αφρικανική Ήπειρο, ενώ το ελληνικό κοινό τον είχε αποθεώσει στις εμφανίσεις του στην Ελλάδα.

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com