Site icon Party 97.1

Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ – Τα βήματα για εργοδότες, εργαζόμενους

πό αύριο Τρίτη 24 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει – όπως είχε προαναγγείλει το ethnos.gr – η υποβολή των ειδικών ψηφιακών υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργοδότες στο σύστημα «Εργάνη», με την οποία θα λάβουν οι εργαζόμενοί τους την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ. Οι ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών θα μπορούν να υποβάλλονται για μια εβδομάδα έως την επόμενη Τρίτη 31 ΜαρτίουΟι μισθωτοί αλλά και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου αναμένεται να πάρουν την σκυτάλη των ηλεκτρονικών αιτήσεων το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, ώστε να δηλώσουν ΙΒΑΝ και να λάβουν τα 800 ευρώ.

Tην ειδική ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση που αφορά στις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 πρέπει να κάνουν :

Σύμφωνα με την σχετική ΠΝΠ :

Προσοχή η σειρά των ενεργειών είναι ως εξής :

  1. Πρώτοι υποβάλλουν την ειδική ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση οι εργοδότες και ακολούθως
  2. Υποβάλλουν την δική τους αίτηση οι εργαζόμενοι ώστε να λάβουν τελικά στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα 800 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν – όπως ρητά αναφέρει η σχετική ΠΝΠ – την υπεύθυνη δήλωση που υπέβαλλαν στο σύστημα «Εργάνη» , εγγράφως ή ηλεκτρονικά, αυθημερόν στον εργαζόμενο, δηλώνοντάς του και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Ο εν λόγω αριθμός πρωτοκόλλου είναι σημαντικό στοιχείο απαραίτητο για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει στη συνέχεια ο εργαζόμενος η οποία είναι :

Η ΚΥΑ που θα εξειδικεύει τις επιμέρους λεπτομέρειες αναμένεται να δημοσιευτεί – εκτός απροόπτου – σήμερα. Οι εργαζόμενοι αναμένεται να μπορούν να υποβάλουν την δική τους ψηφιακή αίτηση το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου ενώ δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί ένα σύστημα αντίστοιχο με αυτό των φορολογικών δηλώσεων, ώστε κάθε μισθωτός – άνεργος να υποβάλλει αίτηση μια μέρα ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του. Στόχος είναι να μην πέσουν όλες οι αιτήσεις μαζί.

Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι 1 μήνα δηλαδή μέχρι 20 Απριλίου, με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την πορεία εξέλιξης του φαινομένου. Οι εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης απαγορεύεται ρητά να απολύσουν.  Επίσης υποχρεούνται μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής.

ethnos.gr

Exit mobile version