Τοπικά

Επιστολή Κώστα Αγοραστού προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών σε ότι αφορά το γιαούρτι

Τον κίνδυνο να παράγεται ελληνικό γιαούρτι, χωρίς ελληνικό γάλα τονίζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Στην επιστολή τονίζονται τα προβλήματα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών και αγελαδοτρόφων καθώς και λανθασμένη απόφαση του Υπουργείου για αναθεώρηση του άρθρου 82 του κώδικα τροφίμων και ποτών περί χρήσης αφυδατωμένου γάλακτος ή παραγώγων τους σε μορφή σκόνης. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Μέσω του τύπου ενημερωθήκαμε για το προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που φέρνει τα πάνω κάτω στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος, αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης.

Οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί και αγελαδοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς στο ελληνικό φρέσκο γάλα. Ο κλάδος απειλείται με οικονομική ασφυξία, εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων στις τιμές που ασκούν οι βιομηχανίες αλλά και των αλλαγών που προωθούνται στο άρθρο 82, του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, σύμφωνα με προσχέδιο υπουργικής απόφασης, που έχει σταλεί στην Κομισιόν προς έγκριση κι αφορά στο γιαούρτι. Βάση του οποίου προωθείται η αλλαγή παρασκευής του γιαουρτιού και με χρήση αφυδατωμένου γάλακτος ή παραγώγων του σε μορφή σκόνης.

Το νέο άρθρο του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (παλαιό άρθρο 82) αναμένεται να προκαλέσει Ανεπανόρθωτη βλάβη στον κλάδο καθώς αφήνει περιθώριο στον καθένα να προωθεί γιαούρτι στην αγορά, που δεν περιέχει ελληνικό αγελαδινό γάλα. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό απαλείφεται η προϋπόθεση του νωπού γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού, αφήνεται και περιθώριο για τη χρήση αφυδατωμένου γάλακτος ή γάλακτος σε σκόνη σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ δεν αναφέρονται προϋποθέσεις ως προς τον τόπο και τον τρόπο παρασκευής.

Κι αυτό συμβαίνει ενώ ακόμη και δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας έχει αναγνωρίσει μετά από προσφυγή της ΦΑΓΕ, το δικαίωμα το ελληνικό γιαούρτι να λέγεται greek yogurt, εφ΄ όσον παράγεται από ελληνική πρώτη ύλη. Να σημειωθεί επίσης ότι, η αξία εξαγωγών γιαουρτιού το 2015 ξεπέρασε τα 140 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα η Τσεχία με αίτημά της προς την Κομισιόν ζητά να παράγει ως χώρα ελληνικό, κατά τα’ άλλα γιαούρτι. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν εμείς ως χώρα να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να απολέσουμε ένα “brand name” της ελληνικής παραγωγής.

Οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι έχουν βιώσει την οικονομική ασφυξία λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής (διπλασιασμός στις τιμές των ζωοτροφών και στο κόστος ενέργειας, ΕΝΦΙΑ κλπ.), το λουκέτο στην ΑΓΝΟ, την απομάκρυνση της ΦΑΓΕ από τη χώρα, το εμπάργκο που επιβλήθηκε από τη Ρωσία στα ευρωπαϊκά προϊόντα τα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας και τις πενιχρές αποζημιώσεις. Η αλλαγή αυτή που προωθείται θα τους δώσει τη χαριστική βολή. Οι γαλακτοπαραγωγοί εκτιμούν ότι ένα μέτρο ελέγχου είναι το ισοζύγιο του γάλακτος, που ίσχυε και παλιότερα θα βοηθήσει στο να γνωρίζουμε τι γάλα εισέρχεται, που και πότε.

Ζητούμε να επανεξετάσετε την απόφασή σας αυτή, να έρθει το «ελληνικό σήμα για το γάλα», ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής για την προέλευση της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων και να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών, όσον αφορά στο γιαούρτι».

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com