Νέα

Τουρισμός: Σε «κινούμενη άμμο» το άνοιγμα στις 14 Μαΐου

Με δοσμένη ημερομηνία (14 Μαΐου), με την καμπάνια ‘All you Want is Greece’ να τρέχει ήδη και με το πράσινο ευρωπαϊκό διαβατήριο να φαίνεται ότι «κλειδώνει», η κυβέρνηση φιλοδοξεί να πατήσει το «on» στην βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, που ακούει στο όνομα τουρισμός, σε λιγότερο από δύο μήνες.

Οι παράμετροι που θα κρίνουν την πορεία της φετινής σεζόν είναι πολλοί -πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση, σε τι επίπεδα θα κυμανθούν οι κρατήσεις από τους tour operators, ποιες θα είναι οι τάσεις του εσωτερικού τουρισμού και πάνω απ’ όλα, το τι θα συμβαίνει με την πανδημία του κορονοϊού και τους εμβολιασμούς στην αρχή της Άνοιξης, κάτι που είναι ίσως ο πιο αστάθμητος απ’ όλους τους παράγοντες.

Κάπως έτσι, ξενοδόχοι και tour operators νιώθουν για την ώρα πως βαδίζουν προς… το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, γνωρίζοντας όμως καλά οι ίδιοι ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της πανδημίας, και άρα πως τη στιγμή της μεγάλης μάχης δεν μπορούν αντικειμενικά να λεχθούν και πολλά γύρω από το θέμα, όσο οι εξελίξεις τρέχουν

Τα «κλειδωμένα» στοιχεία στο σχέδιο που επεξεργάζονται τα αρμόδια υπουργεία, περιλαμβάνονται πάντως, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Οι τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα εάν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αντισώματα ή αρνητικό τεστ.
  • Όλοι οι τουρίστες θα υποβάλλονται σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως έγινε και πέρσι. Σε περίπτωση θετικού rapid test, η καραντίνα θα τίθεται άμεσα σε εφαρμογή.
  • Όλες οι ανάγκες υγείας, νοσηλείας κ.λπ. – που σχετίζονται με τον covid – θα παρέχονται χωρίς κόστος στους τουρίστες.
  • Οι κανόνες, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, θα ισχύουν για όλους.

τουρισμός

«Χρειαζόμαστε σαφείς κανόνες», λένε οι tour operators

Μιλώντας στο newsit.gr, o Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA) διατυπώνει τους προβληματισμούς του: «Μιλάμε για τουρίστες από Ισραήλ και Αγγλία, αλλά πρώτα πρέπει να πρασινίσουμε ως χώρα για να τους υποδεχτούμε. Οι πράσινοι ταξιδιώτες απαιτούν πράσινους περιορισμούς. Πρέπει λοιπόν να καταγραφούν τα πρωτόκολλα χωρίς να αφήνουμε κενά. Θέλουμε ξεκάθαρους κανόνες για να είμαστε και εμείς ξεκάθαροι στην πληροφόρηση που δίνουμε στους επαγγελματίες του χώρου αλλά κυρίως στους τουρίστες, οι οποίοι απαιτούν πλήρη ενημέρωση για να πάρουν τις αποφάσεις τους

Για παράδειγμα, το 65 % πληρότητας στα τουριστικά λεωφορεία και όχι στο 100% , εφ ‘ όσον οι πελάτες θα είναι εμβολιασμένοι ή θα έρχονται με αρνητικό μοριακό τεστ ή τεστ αντισωμάτων, δεν βοηθάει.

O περιορισμός εισόδου στα 8 άτομα σε έναν αρχαιολογικό χώρο μαζί με ένα συνοδό, είναι επίσης αποτρεπτικός. Θέλουμε ο τουρισμός να κινηθεί με τρόπο οργανωμένο και όχι με μεμονωμένους ταξιδιώτες.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα του τουρισμού- γραφεία ταξιδιών, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, οδηγοί, υπάλληλοι ξενοδοχείων και στη συνέχεια εργαζόμενοι σε επισιτισμό και εστίαση- πρέπει να έχουν εμβολιαστεί».

«Δεν υπάρχουν προκρατήσεις- ξεκινάμε από το μηδέν»

Σύμφωνα με τον κο Τσιλίδη, μετά από μια καταστροφική τουριστικά χρονιά, ξεκινάμε φέτος από μηδενική βάση. «Ας ανοίξουμε λοιπόν οταν ανοίξουμε με όλες τις συμβουλές των εμπειρογνωμώνων αλλά να ξέρουμε πως ο, τι ειπωθεί θα ισχύει» μας λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Για εμας, ως τουρίστας λογίζεται αυτός που έχει κάνει κράτηση, έχει δώσει ημερομηνια άφιξης κι αναχώρησης και έχει δώσει και προκαταβολή. Από αυτά δεν έχουμε τίποτα ακομα στα χέρια μας. Ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε το καταστροφικό ποσοστό των περυσινών αφίξεων. Σκανδιναβοί, Σουηδοί, Γερμανοί είναι έτοιμοι να έρθουν αν τους πούμε τι πρέπει να κάνουν.

Αυτη τη στιγμή όμως, δεν είναι δυνατόν να προετοιμαστεί καλά-καλά το άνοιγμα δεδομένου ότι εργαζόμενοι σε αυτη τη βιομηχανία δεν μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό».

τουρισμός

«Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά όχι κάτι το απτό»

Λίγο πιο αισιόδοξος βάση όσων μας είπε, ακούστηκε ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Όπως εξηγεί: «Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά δεν μεταφράζεται αυτή τη στιγμή σε κάτι απτό. Την ίδια στιγμή, απουσιάζουν οι δείκτες που παρακολουθούμε σε συνθήκες κανονικότητας. Δηλαδή, τέτοια εποχή γνωρίζαμε αριθμό και συχνότητα πτήσεων, παρακολουθούσαμε ήδη τις προκρατήσεις, είχαμε ήδη στα χέρια μας τις early booking προσφορές. Δεν υπάρχει τίποτα απ’ όλα αυτά δεδομένου ότι δεν υπάρχουν guarantee συμβόλαια. Άρα, δεν υπάρχει και πραγματική εικόνα για το που πηγαίνει η φετινή χρονιά.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι υπάρχει θέληση από τον κόσμο για ταξίδι.Οι πολίτες έχουν χάσει από πέρυσι 7 δυνητικές διακοπές και τριήμερα. Το καλό είναι ότι έχουν γίνει αποταμιεύσεις σε όλες τις ευρωπαικές χωρες οι οποίες θα είναι και η κύρια πηγή εσοδων μας- οι πελάτες από Ευρώπη. Συνολικά μιλώντας, το ταξίδι θα σηματοδοτήσει τη νίκη απέναντι στον κορονοϊό».

«Η ημερομηνία σηματοδοτεί την πρόθεση

Όσο για την ημερομηνία έναρξης της τουριστικής σεζόν που έδωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σύμφωνα με τον κο Βασιλικό: «Το 14 Μαϊου είναι μια ημερομηνία που δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης αλλά τo τι θα κάνει η επιδημία είναι κάτι άλλο. Έπρεπε όμως να οριστεί μια ημερομηνία. Και ο ανταγωνισμός έχει δώσει ημερομηνίες.

Εμείς, με πολύ μεγάλη επιμέλεια, ετοιμάζουμε τα πρωτόκολλα όπως τα ετοιμάσαμε και πέρυσι και τα πήγαμε εξαιρετικά σε αυτό το κομμάτι. Αυτή ηταν η νίκη μας. Φέτος έχουμε περισσότερα εργαλεία και γνώση. Ένα εύλογο διάστημα για να έχουμε τα πρωτόκολλα είναι 3 με 4 εβδομάδες πριν το άνοιγμα»

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς ο κος Βασιλικός είναι συγκρατημενος στο να διατυπώσει την άποψη ότι μπορούν να εμβολιαστούν όλοι εργαζόμενοι του τουρισμού διαμιάς. Αυτό που λέει με βεβαιότητα όμως είναι το εξής: «To εξαιρετικά σημαντικό, το οποίο συζητείται σήμερα στην Κομισιόν, είναι το περίφημο ευρωπαϊκό διαβατήριο. Πέρυσι ξεκινάγαμε με την παραδοχή ότι όλοι οι επισκέπτες είναι δυνητικοί φορείς. Αυτό φέτος δεν θα υπάρχει».

Όσο για τις δικές του προβλέψεις για τη φετινή χρόνια αλλά και τι ρόλο μπορεί να παίξει ο εσωτερικός τουρισμός, που πέρυσι θεωρήθηκε ένα «μικρό θαύμα» ο ίδιος λέει: «Πέρυσι, οι Έλληνες έπαιξαν ένα σοβαρό ρόλο. Η εγχώρια συμμετοχή βεβαια στο συνολικό τζίρο είναι χαμηλή – γύρω στο 12%, όταν στην Ιταλία αυτό το ποσοστό φτάνει στο 50%. Η χώρα μας, από άποψη υποδομών, είναι κατά βάση «στημένη» για εξωτερικό τουρισμό.

Στο δια ταύτα, τα περυσινά νούμερα ήταν καταστροφή. Στον ξενοδοχειακό κλάδο είχαμε 78% πτώση τζίρου. Είναι σαφές ότι φέτος τα πράγματα θα είναι καλύτερα από πέρυσι. Αλλά σκεφετίτε πως αν καταφέρουμε να πετύχουμε διπλασιασμό της περυσινής κίνησης θα είμαστε μόλις στο 40% αυτού που είχαμε πετύχει το 2019».

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον κο Βασιλικό, η αγορά δεν πρέπει να παρασέρνεται από προβλέψεις αλλά και και καθημερινές εξελίξεις. «Νέα σαν αυτό που ήλθε από Βρετανία, πως οι πολίτες της χώρας δηλαδή απαγόρευεται να ταξιδέψουν ως το τέλος Ιουνίου θα έχουμε διαρκώς. Ναι, αν η απόφαση της Βρετανίας δεν αλλάξει θα είναι κάτι αρνητικό, όμως τα δεδομένα, είτε θετικά, είτε αρνητικά, αλλάζουν διαρκώς και άρα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τρτιανταφύλλου
Φωτογραφίες αρχείου: Intime- newsit.gr

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com