Νέα

Aυτή είναι η πιο παράξενη πόλη της Ελλάδας σύμφωνα με το BBC. Και εξηγεί το γιατί

Τα εγκωμιαστικά σχόλια για νησιά και παραλίες της Ελλάδας είναι κάτι που συχνά κάνουν τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανάμεσά τους πολλάκις έχει κάνει το βρετανικό δίκτυο BBC. Αυτή τη φορά τα καλά νέα μας ήρθαν πάλι από το BBC όχι όμως για κάποιο γραφικό χωριό ή ένα κοσμοπολίτικο νησί της Ελλάδας, αλλά για την πιο περίεργη πόλη της. Και ποια ήταν αυτή;

in__12827_5a7976eff1a73

Ούτε που πάει ο νους σας για την παράξενη πόλη που ανακάλυψε και εξύμνησε για τη μαγεία της το BBC στον ελληνικό χάρτη. Ο λόγος για τη Λέρο και πιο συγκεκριμένα για το Λακκί, το λιμάνι της. Με τίτλο «Η παράξενη ομορφιά της πιο περίεργης πόλης της Ελλάδας», o ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος Alex Sakalis, πιάνει το μίτο της και τον ξετυλίγει με έναν τρόπο που φανερώνει στο κοινό τις ομορφιές που κρύβει, τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονήματα, την αύρα που εκπέμπει.

Ένα από τα πιο χαρακτηρστικά αποσπάσματα του οδοιπορικοί αναφέρει:

“Το Λακκί της Λέρου, είναι σίγουρα μοναδικό. Η εκκλησία του, αυστηρή και μινιμαλιστική, είναι εξαιρετικό δείγμα Bauhaus αρχιτεκτονικής. Το σχολείο, με τις ευρύχωρες εισόδους, είναι ένα υβρίδιο νεωτεριστικών και βυζαντινών στοιχείων. Ο Αρ Ντεκό κινηματογράφος φαίνεται να κινείται προς τη θάλασσα σαν ένα τρένο που ταξιδεύει με ταχύτητα. Ακριβώς από πίσω, ένα αίθριο κολλάει πάνω στον επιβλητικό πύργο του ρολογιού της πόλης κι ένα παράξενο κατασκεύασμα σε σχήμα δίσκου προβάλλει από τον πύργο σαν τοστιέρα. Σαν να μην έφτανε όλος αυτός ο σουρεαλισμός- και τα τέσσερα ρολόγια του πύργου δείχνουν διαφορετική ώρα.”

3

“Στην ακμή του, στα τέλη της δεκαετίας του 1930, καταμετρούσε πάνω από 8.000 ανθρώπους, σήμερα έχει λιγότερους από 2.000 κατοίκους. Τα μεγάλα κτίρια και οι δρόμοι επέτρεψαν στην πόλη να γίνει και πάλι ένα εμπορικό κέντρο για το νησί, αλλά το βράδυ οι δρόμοι αδειάζουν και η πόλη ησυχάζει.

Τα κτίρια προκαλούν κάποια θλίψη. Περπατώντας στο Λακκί τη νύχτα, νιώθεις σαν να περπατάς σε ένα παλιό σκηνικό ταινίας, αφότου τα φώτα έχουν σβήσει και οι ηθοποιοί έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους”.

Ετικέτες
Show More

Related Articles

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker