Πολιτική

«Μυστικός δείπνος» στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα…

Στην διαπίστωση του ΔΝΤ  ότι το ελληνικό πρόγραμμα «δεν βγαίνει» φαίνεται τελικά πως καταλήγει  η διαπραγμάτευση. Καθημερινές πλέον είναι οι επαφές και διαβουλεύσεις των ευρωπαίων δανειστών, που συνεχίζονται και σήμερα  , σε μια προσπάθεια να μεταπείσουν το ΔΝΤ για να επιστρέψει στην Αθήνα και να μπει στην τελική ευθεία η αξιόλογηση.  Το εγχείρημα όμως αποδεικνύεται δύσκολο καθώς, όπως λένε πηγές μέσα από την διαπραγμάτευση, είναι βαθιές οι αιτίες για τις οποίες το ”ταμείο” δεν υποχώρει.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αυθημερόν, αλλά για άλλους λόγους, και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος  (μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για ενημέρωση για το ελληνικό ζήτημα) που όμως δεν θα συμμετάσχει στην «κλειστή» σύσκεψη των δανειστών.

Τι τελικά διακυβεύεται όμως στην αποψινή συνάντηση στις Βρυξέλλες;

Πηγές με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων έλεγαν πως το ΔΝΤ δεν μεταπείθεται εύκολα, όχι γιατί διαφωνεί στις εκτιμήσεις για το ένα ή το άλλο μέτρο (ή για κάποια επί μέρους μεγέθη όπως το δημοσιονομικό κενό) αλλά επειδή δυσπιστεί πλέον αν συνολικά μπορεί να τα καταφέρει η Ελλάδα να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα. «Αυτοί βλέπουν πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει» έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, εννοώντας ότι χωρίς Ανάπτυξη ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% δεν είναι εφικτός και, άρα, δεν μπορούν να δώσουν «λευκή επιταγή» στην ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι Ευρωπαίοι από πλευράς τους θέλουν να μην πιέσουν άλλο τώρα την Ελλάδα, αφού τα προβλήματα κυκλώνουν την χώρα από παντού. Για αυτό δείχνουν πιο συμβιβαστικοί για τα δημοσιονομικά μέτρα αλλά και για τις αλλαγές στις συντάξεις, για το 2016-2017 τουλάχιστον. Δεν ισχύει πάντως το ίδιο για τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια», μέτρο που θεωρούν από τεχνικής άποψης απολύτως αναγκαίο, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και δεν το συσχετίζουν με το μεταναστευτικό.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως «αν δεν βγαίνει το ελληνικό πρόγραμμα, ίσως αποφασίσει  το ΔΝΤ να βγει από αυτό».

Ποιος είναι όμως ο κίνδυνος που διαβλέπει και η κυβέρνηση από τις μυστικές διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ των δανειστών για την Ελλάδα, ερήμην της Ελλάδος; Να διολισθήσουν και οι Ευρωπαίοι δανειστές στις θέσεις του Ταμείου και τελικά να ζητήσουν πιο σκληρά μέτρα από την ελληνική πλευρά – κάτι που επί του παρόντος πάντως δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις τους.​

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com