Νέα

Ολική έκλειψη Ηλίου αύριο: Ποιοι θα είναι οι τυχεροί που θα τη δουν

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου, ορισμένες περιοχές της Αυστραλίας και της νοτιοανατολικής Ασίας θα είναι σε θέση να δουν το φαινόμενο. Η έκλειψη θα είναι ορατή και από τη Χαβάη, όχι, όμως, στην Ευρώπη και την Αμερική.

Η μέρα θα γίνει νύχτα για εκατομμύρια ανθρώπους, με τη Σελήνη να περνά ακριβώς μπροστά από τον Ηλιο και να προκαλεί ολική έκλειψη.

Τι πρέπει να ξέρετε

Μια ηλιακή έκλειψη πραγματοποιείται όταν η Σελήνη περνά ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ηλιο, ρίχνοντας σκιά πάνω στον πλανήτη μας.

Οι σεληνιακές εκλείψεις, από την άλλη πλευρά, συμβαίνουν όταν η Γη περνά μεταξύ του Ηλιου και της Σελήνης, ρίχνοντας σκιά πάνω από το φεγγάρι.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα

Μην κοιτάτε απευθείας στον ήλιο.

Μπορείτε να δείτε την έκλειψη με γυμνό μάτι μόνο για ελάχιστα δευτερόλεπτα και μόνο αν είστε σε θέση, όπου ο ήλιος καλύπτεται πλήρως από το φεγγάρι.

Κοιτάζοντας ακόμα και μία «φέτα» από τον ήλιο μπορεί να προκαλέσετε μόνιμη βλάβη στα μάτια ή τύφλωση.

Πώς να παρακολουθήσετε μια έκλειψη

Τα γυαλιά ηλίου σας δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλή ιδέα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε γυαλιά με ειδικό υλικό, κατάλληλο γι’ αυτή τη θέαση.

Πόσο συχνά συμβαίνουν οι εκλείψεις;

Οι ηλιακές εκλείψεις μπορούν να συμβούν έως 5 χρόνια, αν και αυτό είναι σπάνιο. Η NASA διατηρεί μια λίστα με τις παρελθοντικές και μελλοντικές εκλείψεις και σύμφωνα με αυτή, μέσα σε 25 χρόνια είχαμε 5 ηλιακές εκλείψεις.

Κάθε έκλειψη είναι ορατή από μια διαφορετική θέση. Για παράδειγμα, το 2015 μια ολική έκλειψη ηλίου ήταν ορατή από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η χώρα δεν αναμένεται να δει άλλη μέχρι το 2090.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com