[lbg_audio11_html5_shoutcast settings_id='5'] [lbg_audio8_html5_shoutcast settings_id='2']
Κόσμος

Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον πλανήτη…(στην 99 θέση η Ελλάδα)

Εκατόν πενήντα επτά χώρες σε μια λίστα που έχει να κάνει με το ευτυχισμένο επίπεδο διαβίωσης. Η χώρα μας στην  99η θέση. Δείτε τις χώρες και τις θέσεις κατάταξής τους.

Σε ένα κατάλογο 157 χωρών, η Ελλάδα είναι στην 99η θέση της κατάταξης με τις ευτυχέστερες χώρες στον κόσμο. Ποια χώρα είναι νούμερο 1; Η Δανία, η οποία υποσκέλισε την Ελβετία από την κορυφή της κατάταξης.

Ο λόγος για τη λίστα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Sustainable Development Solutions Network και το Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia. Η έκθεση, που δημοσιεύεται για τέταρτη χρονιά και έχει ως στόχο να ερευνήσει τις επιστημονικές βάσεις μέτρησης και κατανόησης της υποκειμενικότητας στην ευημερία, κατατάσσει τις χώρες βάσει του επιπέδου ευτυχίας χρησιμοποιώντας παράγοντες όπως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και το προσδόκιμο υγιούς ζωής, αλλά και το να έχει κανείς κάποιον για να στηριχθεί, καθώς και τον βαθμό της διαφθοράς στη διακυβέρνηση και την επιχειρηματικότητα. Η χρυσή δεκάδα των πιο ευτυχισμένων χωρών αποτελείται από τις εξής χώρες: Δανία, Ελβετία, Ισλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Καναδάς, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και Σουηδία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 13η θέση, το Ηνωμένο Βασίλειο στην 23η, η Γαλλία στην 32η, η Ιταλία στην 50ή

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκει κανείς τη Συρία, το Αφγανιστάν και οκτώ χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ενώ τις τελευταίες δέκα θέσεις καταλαμβάνουν η Μαδαγασκάρη, η Τανζανία, η Λιβερία, η Γουινέα, η Ρουάντα, το Μπενίν, το Αφγανιστάν, το Τόγκο, η Συρία και το Μπουρούντι.

Επικεφαλής του Sustainable Development Solutions Network είναι ο καθηγητής  Τζέφρι Σακς:  «Η χώρα μου, οι ΗΠΑ, στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα: είναι μία πολύ πλούσια χώρα, και έχει γίνει πολύ πλουσιότερη τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά δεν έχει γίνει ευτυχέστερη», δήλωσε. Ο ίδιος ήταν και εκ των συντακτών της έκθεσης που παρουσιάσθηκε στη Ρώμη, καθώς επίσης και ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «για μία κοινωνία που απλώς κυνηγά το χρήμα, κυνηγάμε λάθος πράγματα. Ο κοινωνικός μας ιστός επιδεινώνεται, η κοινωνική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση επιδεινώνεται», είπε.

Η πρώτη έκθεση δημοσιεύθηκε το 2012 για να υποστηρίξει διάσκεψη του ΟΗΕ για την Ευτυχία και την Ευημερία. Πέντε χώρες και περιοχές – το Μπουτάν, το Εκουαδόρ, η Σκωτία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βενεζουέλα- έχουν πλέον ορίσει υπουργούς Ευτυχίας επιφορτισμένους με την προώθησή της ως στόχο πολιτικής.

«Τα τελευταία χρόνια, πολλές χώρες επέτυχαν οικονομική ανάπτυξη με κόστος την απότομη αύξηση της ανισότητας, την εδραίωση του κοινωνικού αποκλεισμού και τις σοβαρές επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον», αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση του 2016 δείχνει ότι τρεις χώρες ιδιαίτερα, η Ιρλανδία, η Ισλανδία και η Ιαπωνία, κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις θέσεις τους παρά τους κραδασμούς από τις συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και τον σεισμό του 2011, χάρη στην κοινωνική υποστήριξη και αλληλεγγύη.

Ο καθηγητής Σακς χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την Κόστα Ρίκα, η οποία βρίσκεται στην 14η θέση, πριν από πολλές πλούσιες χώρες, ως παράδειγμα υγιούς, ευτυχισμένης κοινωνίας, αν και δεν είναι ισχυρή οικονομική δύναμη.

Show More

Related Articles

Back to top button
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com